Er zit leven in de uitvaartbranche.
2045: Marius loopt over straat. Hij springt voor een auto. Mis. Marius springt voor een bus. Alweer mis! 109 jaar, en nog geen einde in zicht. Zijn laatste hoop: de euthanasieamusementsindustrie.
Wat is de euthanasieamusementsindustrie?
Dit is een economische bedrijvigheid gericht op het ter vermaak bewust doen eindigen van het oneindige leven. Het is een ontwikkeling die de gehele samenleving drastisch verandert. Een greep uit de kranten van 2045:
‘Kranten terug op de markt door stijging rouwadvertenties’, Premier Klaver:“ Gratis malaria voor alle WW’ers”, Cruijff 110 jaar: “ Je moet sterven om dood te kunnen gaan, maar dat is logisch”.
Na intensief onderzoek onder leiding van professor Molkert, bekend ook in de medische wereld, stellen wij ons het volgende toekomstscenario voor:
‘In 2045 is de euthanasieamusementsindustrie de grootste commerciële industrie van Nederland’. Hierbij horen twee deel onderzoeken; de verzadiging van de gezondheidszorg en toename van de veiligheid. Deze behandelen de onderzoekers vervolgens in vogelvlucht. Tegenwoordig wordt alles en iedereen gezond, gezonder, gezondst. De eerste mens die 150 wordt is al geboren, de vaccins bestaan al voordat de ziekte er is en kale muizen krijgen weer haar. Zoals wij wetenschappers graag zeggen, de cijfers liegen er niet om. Daarom hebben wij een ziekte die vroeger definitief met de mens afrekende onder de loep genomen: de griep. De Spaanse griep eiste in 1918 jaarlijks zo’n 100 miljoen mensen te leven. Nog geen veertig jaar later en 15000 km oostwaarts is dit cijfer al sterk afgenomen naar een minimale 1 miljoen doden bij Aziatische griep. Deze aantallen werden alsmaar lager. Mexicaanse griep: 17000 doden, bij de vogelgriep werd één pluimveehandelaar ziek. Wel is er een luipaard overleden en is een tijger nog herstellende. Het tweede deelonderzoek gaat over de toenemende veiligheid. Verkeer wordt volledig computergestuurd, auto’s rijden automatisch en zacht stoeptegels domineren het straatbeeld, nano-airbags zijn geïntegreerd in de kleding die we dragen. “Ongeluk sterft uit”, zo concludeert Bots van de ANWB. Uit zijn berekeningen blijkt dat de kans om overlijden door ongevallen in 2045 kleiner is dan .0001.Wij concluderen dat na een steekproef onder 1984 pers. , die de vraag kregen voorgelegd: Bent u in de afgelopen 10 jaar slachtoffer geweest van een dodelijk ongeval? De grote meerderheid antwoordt ‘nee’. Sterven is een humaan recht, al moeten we ervoor vechten tot de dood erop volgt.