Zomeravond gedachten

rampzaligheid 23 apr 2015

Nu de lente ons omringt en de zomer aan onze tenen kriebelt, gaan mijn gedachten naar die eindeloze zomerse avonden; in het park of op het strand.

Zoals we het als kind zijnde ellendig vonden om in slaap te vallen tijdens het nog aanwezige avondlicht, zo heerlijk genieten we van de laatste zonnestralen die hun langere weg door de dampkring afleggen om bij ons nog het avondrood te veroorzaken.

De vogels fluiten nog zacht en in de verte klink mogelijk de zee. De temperatuur daalt licht, waardoor het gevonden droge hout goed van pas komt. De handigste van het stel gaat de setting installeren; het kampvuur wordt klaargemaakt. Na wat moeite heeft het vuur gelukkig toch wel een grote omvang gekregen en iedereen verzamelt zich in warme vesten en truien om het kampvuur.

“Lekker in de rook zitten, dat houdt in ieder geval de muggen uit de buurt”, zegt één van de avondgangers, om een positieve wending te geven aan die walm van, voor de gezondheid voornamelijk, schadelijke en stinkende verbrande stoffen. We hebben het er maar voor over; het geeft ons warmte en licht, zodat we in ieder geval sfeervol door kunnen gaan met het vieren van de zomer.

Die muggen zijn er zeker. Een enkeling heeft geluk, na de hele middag te hebben moeten lijden in de veel te warme lange broek. Een aantal mensen hebben hieraan gedacht; een kleedje om op te zitten en één om over de blote benen te doen. Of er iemand is die anti-muggenspray of -crème heeft meegenomen, is nog maar de vraag.

De gitaren, banjo’s en bongo’s worden weer tevoorschijn gehaald en er wordt uitbundig muziek gemaakt. Of er is natuurlijk de geweldige, met BlueTooth© te verbinden, speaker die luid de benodigde muziek afkomstig van een mobiele telefoon afspeelt (en dan nog menig avondganger die zijn of haar favoriete nummer af wil laten spelen).

Op het moment dat niemand denkt dat het gezelliger kan worden, haalt één van de avondgangers twee zakken marshmallows tevoorschijn. Iedereen gaat uit z’n dak en zoekt lange takken waarmee ze de marshmallows het best bij het vuur kunnen houden. Met pijn kijk je toe naar sommige marshmallows die in de vlammen opgaan; voorzichtigheid is geboden.

Opeens komt er één persoon in je blikveld en dan slaat je humeur om. De fijne zomerse avond is ineens verleden tijd, want er is iemand die, de kostbare, schaarse marshmallows, enkel en alléén lekker wanneer ze knapperig van buiten en o-zo-warm en vloeibaar zijn van binnen gewoon uit de zak als spekkies naar binnen zit te werken.