Noordzeevis, dat is pas lef!
Het is zaterdagochtend11:30 uur. Samen met mijn oppaskindje ga ik om boodschappen in de stad. Zoals altijd beginnen we bij de bakker en doen daarna ons rondje over de markt. Groenteboer, kaasboer, stroopwafeltjeskraam. Als laatst halen we nog wat bij de supermarkt.
Terwijl ik een zak aardappelkroketjes uit het vriesvak wil pakken, valt mijn oog op een vierkant doosje. ’’Pangasiusfilet’’ staat er met grote letters op. Hier dus ook al te koop, bedenk ik. Waar halen ze het lef vandaan?
De pangafilet kwam een aantal jaren terug als eerst op de Franse markt. In korte tijd werd deze goedkope kweekvis niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere delen van Europa erg in trek. In Nederland staat hij zelfs op nummer 1 als best verkochte vis.
Wat men niet weet, is dat er een enorm gevaar achter deze vis schuilt. De Pangasius komt namelijk uit Vietnam en wordt gekweekt in rivier Mekong.Een van de meest vervuilde rivieren op aarde. De vis groeit op en wordt verpakt in het rivierwater dat kankerverwekkende stoffen bevat. Ook het eten wat de vis krijgt, komt niet overeen met wat het in de natuur eet. Het wordt vermengt met soja en vismeel. Onnatuurlijk dus! Uit onderzoek blijkt dat elke vis ook nog eens een injectie krijgt met urine van zwangere vrouwen, waardoor de vis vier keer zo snel groeit als in het wild. Dat zorgt ervoor dat het filet zwaarder wordt, en dus meer oplevert.
Terwijl de consument de Pangafilet een ’prima keus’ vindt, weet de Noordzeeschol een ’liever niet’ te scoren op de viswijzer. Ook de overheid draagt een steentje bij aan de import en promotie van deze kweekvis. En dat, tot teleurstelling van vele Noordzeevissers. Hoewel de overheid hen ook subsidieert, kunnen ze door de goedkope importvis hun eigen vis niet meer kwijt in het schap.
Toch is het heel gezond om minimaal twee keer per week vis te eten. Het vermindert bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en is heel goed voor je hersenen en ogen.
Laat je niet verleiden door goedkope Panga, maar kies bewust voor een gezonde maaltijd als Noordzeetong of -schol. Dat is pas lef!