Lef is meer dan durven

Wat is lef, volgens het woordenboek betekent het moed tonen. Is het lef als je op een 45 meter hoge brug staat met onder je 12 meter diep water en om daarna met een elastieken koord naar beneden te springen? Is het lef als je twee jongeren, een meisje en een jongen, ziet vechten met daaromheen een groep mensen en je durft ze uit elkaar te halen? Of is het lef als je een kans grijpt waar je niet helemaal zeker van bent en je het eigenlijk hartstikke eng vindt? En is lef hetzelfde als durven?

Ik vind dat mijn moeder veel lef heeft/ had omdat zij drie kinderen heeft grootgebracht als alleenstaande moeder. Ze kreeg een zoontje (mijn halfbroer Wim) in 1984 die zij samen met zijn vader (Henk) opvoedde. Zeven jaar later kregen ze nog een zoontje (mijn andere halfbroer Allard) die ze ook samen opvoedden. Mijn moeder en Henk zijn gescheiden in 1995. Mama heeft toen een nieuwe man ontmoet die op 8 januari 2001 mijn vader werd maar die ik nooit heb ontmoet omdat hij ruim voor mijn geboorte is weggegaan. Henk en mijn moeder hadden nog steeds contact samen. Maar in 2002, 12 april stierf Henk, mijn moeder was alleen met 3 kinderen van zeventien, elf en anderhalf jaar oud. Ze zette door probeerde haar leven weer op te pakken. Maar in 2004 op 4 november veloor ze haar zoon Wim, mijn oudste broer, aan een auto ongeluk hij was net 20 jaar. In datzelfde jaar 2004 verloor ze ook haar moeder op 12 april dezelfde datum als haar man Henk in 2002. Ze zag het niet meer zitten en heeft om hulp gevraagd bij de huisarts die het advies gaf om gewoon stil naar haar dochtertje (ik) te gaan zitten kijken niks te doen en haar haar gang laten gaan. Dat deed mijn moeder en ze herinnert zich nog goed dat ik haar tas pakte en alles er uit haalde dat ik haar portemonnee pakte en daar alle pasjes en foto’s uit haalde. Ze werd er vrolijk van en pakte haar leven langzaam weer op.
Op dit moment zijn we allemaal gelukkig, mijn moeder heeft een nieuwe man Theo een hele aardige lieve man. Mijn broer Allard woont sinds twee jaar op kamers en mama Theo en ik wonen op een boerderij met allerlei dieren en beheren een vleeswinkel en een supermarkt. Ik vind dat mijn moeder lef heeft omdat zij na alles wat ze heeft mee gemaakt ze toch heeft doorgezet. Wat ik ook knap van der vind is dat ze me niet mee nam in haar ellende dat ik gewoon als kind kon opgroeien.
G.J