Laaglands gezeur
Niet voor niets staan wij bekend als het klaagvolk. ‘Het is veel te warm voor november’, ‘ik haat winter en sneeuw’, ‘de jeugd zit alleen maar op die smart phones’, ‘Spiderman is onrealistisch’, stuk voor stuk opmerkingen uit mijn omgeving, en ik kan nog wel even doorgaan. Het valt mij steeds meer op hoeveel wij zeuren. En nu ga ik hier lekker zeuren over mensen die zeuren.
Je hebt weer zo’n sleurdag. Woensdag. Zo’n net-niet dag. Het is niet net weekend geweest en het is ook geen donderdag, waarop de volgende dag vrijdag is, waarop het weekend is. Er is niets aanstekelijker dan klagen over allerlei onbelangrijke zaken op deze sleurdag. Collega nummer één is niet uitgenodigd op een feestje van een vage kennis. Collega twee citeert ergerlijke berichten van Facebookvrienden, waarbij ik schamper opmerk dat je die ‘vrienden’ ook gewoon niet kan volgen.
Stop even, waar gaat het mis? Bitterheid is overdraagbaar. Je besmet er andere mensen mee, die op de sleurdag al net zo vatbaar zijn als jij. Er schijnt maar 25 procent van iemands optimisme te zijn aangeboren (Health and Retirement Study 2013), dus de stap om als een Gargamel een Sneeuwwitje te overtreffen is nou ook weer niet zo groot!
Ik krijg langzamerhand het idee dat gezeur een product is van welvaart. Velen van ons hebben geen hoop op beter, dit is de top. En nu gaan we dingen de grond in trappen ten behoeve van een kortdurende bevrediging. Als alles echter ineens bedreigd zou worden, is alles ineens speciaal. Nu is het mooie dat we altijd kunnen doen alsof vandaag je laatste dag is, want driekwart is toch mindset! Je moet leren lachen, anders huil je jezelf uiteindelijk dood.
Dan nog die eindeloze discussies over triviale zaken in ons welvarende landje, waarbij sommigen met digitaal geweld, maar zonder argumenten hun gelijk willen krijgen. Soms moeten we onze trots opgeven in ruil voor vrede. Want als niemand zou willen winnen, wint iedereen daarbij.
Laten we vaker accepteren dat andere mensen ánders zijn (ja, echt). Dit praktiseren we door de mond dicht te naaien en de hoeken omhoog te trekken. Juist op je sleurdag is het belangrijk om jezelf te overwinnen, al moet je eerst door die gemaakte spierpijnglimlach heen. Doe het voor de ander en die positiviteit kaatst terug! De win-win situatie is om anderen, juist op onze regenachtige dag, uit het bittere water te trekken.