Huisvrouwen met kortpittig kapsel

Vrouwen met kort haar hebben tegenwoordig een eigen Facebookpagina. Deze groep vrouwen vertonen vaak hetzelfde lompe gedrag, hebben allemaal een afzichtelijk kapsel en je komt ze tegen op bijvoorbeeld de huishoudbeurs, bingoclub of als medewerker bij de voedselbank, geheel vrijwillig rondhobbelend in een ecologische groene bodywarmer. Wat beweegt deze vrouwen?

Laatst zat ik met een groepje vrouwen in een vierzitter in de trein. Ze waren net voor het fluitje van de conducteur binnengekomen. Kibbelend en tierend op de deuren die bijna dicht waren gegaan hadden ze zich rondom mij gevestigd. Hun bagage lag overal: plastic tassen op de stoelen, trolleys in het gangpad, complete reiskoffers op de bagagerails en op schoot kleine kirrige handtasjes met konijnenstaarten als sleutelhangers. Door de enorme inspanning om met al deze extra kilo’s de trein in te komen duurt het een paar minuten voor het gesprek van de groep op gang kwam met een sterk reflecterend:”Nou, dat was gezellig hé.” ”Ja.”

”Er waren wel minder proeverijtjes dan vorig jaar,” ”Ja, da is ook de huishoudbeurs moet bezuinigen.” ”Nou ik heb genoeg gekocht.” de one-liners vliegen me om de oren. Omdat ik me door het gekibbel toch niet meer kan concentreren op mijn boek vraag ik me af wat de volgorde van deze kapsels zijn. Of eerst het kapsel en dan de overgang, of eerst de overgang en dan het kortpittig kapsel. Misschien dat de roze kuif af en toe perongelijk een erotische balts uitvoert op de brei-je-vrij-met-geitenwol-beurs maar meer vrijpostigheden in die buurt zullen zich niet snel laten blijken. De rest van de week stopt ze ‘s ochtends gewon het brood van het grut in tupperwaredoosjes, en zoekt daarnna op Internet naar nog meer tupperware party’s in de buurt. Ik schrik op uit mijn overpeinzingen door een schelle stem. ”Ik ben laatst met Dik naar de kamsutrabeurs geweest”’zegt een vrouw met oranje stekeltjes. Terwijl de vrouw verder praat over hoe ze kaartjes heeft gewonnen via vakantieveilingen.nl, probeer ik het manfiguur bij dit soort taferelen in te beelden. Ongemakkelijk voortbewegend achter zijn vrouw. Voor de gelegenheid gelijnd aan een halsband met spikes, zelf paradeert ze rond in een krappe leren tuinbroek met fluorescerend t-shirt. Wat deze vrouwen nu beweegt hun haren af te knippen weet ik nog steeds niet. Het is in ieder geval praktisch.