Het fenomeen ‘Sushi’! (met tips voor beginners)

Als je er een beetje bij wil horen tegenwoordig dan eet je sushi. En het lijkt wel of iedereen niks anders meer eet dan sushi. Ik ken zelfs niemand die nog nooit sushi heeft gegeten. Eet ik zelf sushi? Jazeker wel, als een malle!

Inmiddels ben ik bijna Japans als het om sushi gaat. Ik ben er aan verslaafd en zo erg dat ik andere mensen als een soort missionaris wil overtuigen van het sushi-geloof. Zo rond het einde van de maand (als de stufi binnen is). Ga ik met mijn studiegenoten naar een ‘all you can eat’ restaurant. Want als je verslaafd bent aan sushi dan wil je eten zonder limiet.

Voor de sushi-amateur ontstaat er altijd een probleem. U raadt het al! De stokjes. Elke keer als je eindelijk dat stukje sushi tussen je stokjes geklemd hebt, valt het stukje sushi net voor je je mond wilde bereikt tussen je stokjes uit, precies in de sojasaus natuurlijk. Hello tsunami van sojasaus over de tafel.

Omdat ik zelf ook beginner ben geweest heb ik besloten om jullie wat tips mee geven. Komen ze:
1 Oefen met de stokjes, maar accepteer dat je nou eenmaal een westerling bent die het vingerspitsen-gevoel van met stokjes eten niet heeft. Dus vraag ook mes en vork. Zo kun je het met stokjes proberen maar als het niet lukt hoef je niet te huilen en kan je gewoon je vork pakken. Gemiddeld heb je 5 sushi-restaurant bezoeken nodig om vlekkeloos (letterlijk;) met stokjes te kunnen eten.

2 Doe makkelijke kleding aan. ‘All-you-can-eat’, zou eigenlijk moeten heten. ‘Net iets more than all you can eat’. Je eet namelijk altijd meer dan dat je eigenlijk op kan. Met makkelijke kleding past er gewoon wat meer in. Dus laat die maatje-te-klein-broek voor het sushi-avontuur even in de kast hangen. Een andere optie is om je broek los te doen tijdens het eten. Zorg wel dat je een iets langer shirt aan hebt zodat niemand dit ziet.

3 Neem een bakje mee in je tas. De regel bij ‘all-you-can-eat’ restaurants is namelijk dat je niks mag laten liggen omdat je dan moet betalen. Gierig als we zijn willen we natuurlijk niet extra betalen. Als je dus iets besteld wat achteraf niet zo lekker is of wat je achteraf echt niet meer op kan, kun je dit in een bakje doen en het thuis weggooien.

Mocht je de tips in praktijk willen brengen maar geen partner in crime kunnen vinden. Be my guest! (ik ben ook te boeken om vrienden/familie te bekeren tot het sushi-geloof)