Geen geluksmachine
Mark Rutte heeft al meer dan eens gezegd dat de overheid geen geluksmachine is.
Daarom is het dus dat de te hoge premie voor de zorgverzekering voor veel mensen niet of nauwelijks meer op te brengen is. Patiënten mijden zorg omdat veel betaald moet worden uit het inmiddels ook veel te hoge ‘eigen risico’, geld dat veel mensen eenvoudig niet kunnen missen of gewoon niet hebben. Chronisch zieken zijn vaak het bedrag van het eigen risico al aan het begin van een nieuw kalenderjaar kwijt en worden dus extra gestraft voor hun ziek zijn. Veel kinderen en volwassenen ontberen tandheelkundige zorg, want dat moet tegenwoordig aanvullend worden verzekerd, hetgeen voor minderbedeelden niet eens tot de overwegingen behoort.
Maar ja, de overheid is nou eenmaal geen geluksmachine!
De economische teruggang heeft ertoe geleid dat veel burgers werk en inkomen hebben verloren, als gevolg waarvan zij hun koopwoning hebben moeten verlaten. Steeds meer mensen doen een beroep op de sociale huursector. Nieuwkomers op de woningmarkt maken, zeker in de grote steden, sowieso geen enkele kans op een huurwoning. Daarnaast hebben gemeenten de verplichting asielzoekers met een permanente verblijfvergunning een woning aan te bieden.
Zo bezien is het beleid van Stef Blok om sociale huurwoningen te verkopen aan buitenlandse beleggers volkomen onverantwoord.
Waar de belangen van de Nederlandse volkshuisvesting volhardend behoren te worden verdedigd, gooit Blok ze te grabbel door tienduizenden huurwoningen aan buitenlandse beleggers aan te bieden tegen ondermaatse prijzen. Blok heeft tevens in het Woonakkoord geen enkele voorwaarde ingebouwd die beleggers verplicht tot behoorlijk onderhoud en woningverbetering dan wel het aanbrengen van innovatieve voorzieningen op het gebied van energie.
Maar wat maakt het uit, de overheid is immers geen geluksmachine!
Mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering zijn al niet te benijden, maar het geld dat zij ontvangen moet natuurlijk wel worden terugverdiend. En dus schakelen steeds meer Gemeenten bedrijven in die uitkeringsgerechtigden zonder loon laten werken. Jetta Klijnsma verlangt ‘een tegenprestatie’, zonder er bij te zeggen dat Gemeentes het loon ontvangen dat normaliter aan productiemedewerkers zou moeten worden betaald.
En hé, de overheid is geen geluksmachine!
400 woorden zijn veel te weinig om alles misstanden te benoemen die dit kabinet heeft aangericht, kennelijk slechts om aan te tonen dat de overheid geen geluksmachine is.