Eindhoven, de beste!

Irma Kurpershoek 21 apr 2015

Gisteren was de huldiging van PSV. Dat zal bijna niemand ontgaan zijn. Voetbal is niet mijn meest favoriete sport.Dit komt omdat voetbal vaak gepaard gaat met knokpartijen en vernielingen. Wie herinnert zich Rome niet? Hooligans die niet voor een wedstrijd naar een stad togen, maar die kicken op het kunnen botvieren van hun frustraties op anderen. En zijn er geen mensen om tegenaan te kunnen trappen, dan zijn winkeletalages, bushokjes, auto’s en treincoupés ook prima. Ik kan me daar zo ontzettend over opwinden. Een leger aan politie en ME staat bij voorbaat al paraat. Dat is toch zot? Het is verdorie een voetbalwedstrijd, geen oorlog!

De supporters van PSV hebben zeven jaar moeten wachten om hun helden te mogen huldigen. Honderdduizend uitbundig feestvierende PSV-fans veroverden gisteren Eindhoven. Op voorhand was ik toch wat sceptisch. Feestvieren staat immers gelijk aan het nuttigen van de nodige biertjes. En alcohol is niet altijd ‘a men’s best friend’. Je hebt immers slechts een paar heethoofden nodig om de boel te laten ontploffen.

Hou ik dan niet van feestvieren? Ben ik een saaie, negatieve trut?
Nou nee, ik geloof niet dat ik dat ben. Wantrouwend ben ik op zijn tijd zeker. En ook een realist. Gehard door ervaring, laat ik het zo zeggen. De huldigingen van de afgelopen paar jaar in onder andere Amsterdam en Rotterdam kostte de staat miljoenen euro’s. Als ik het voor het zeggen had, vindt hier in de toekomst nooit meer enige huldiging plaats.

Redelijk pessimistisch pakte ik vanmorgen de krant. Wat schetste mijn verbazing? Volgens burgemeester Van Gijzel was de huldiging feestelijk en gemoedelijk verlopen. Op enkele kleine incidenten na, is het bij feestvieren gebleven. Ongeveer elf mensen zijn richting ziekenhuis afgevoerd met voornamelijk brandwonden. Tja, wat is een huldiging zonder vuurwerk, nietwaar? Wel zijn enkele wildplassers op de bon geslingerd. Kijk, dat vind ik nu eigenlijk jammer. Dan heb je honderdduizend man en vrouw op de been en gaat de politie zeiken over een aantal wildplassers. Ik weet, het mag niet. Toch denk ik dat enige coulance hier toch op zijn plaats zou zijn geweest. De gemeente Eindhoven mag ik haar handjes knijpen dat dit klaarblijkelijk de grootste overtreding van de dag was!

PSV is gehuldigd. Hierbij wil ik alle supporters die gisteren in Eindhoven waren huldigen en een dikke pluim geven. Jullie mogen trots zijn. Eindhoven heeft laten zien dat feest vieren ook echt feest vieren is. Petje af!