Een lachertje en zonde van het geld!
Dezer dagen werd in Den Haag de ‘cybertop’ gehouden. Een duur congres van enkele dagen waarin aanvankelijk glasheldere doelstellingen centraal leken te staan. Burgers hebben recht op privacy online, misdaad moet bestreden worden en internet moet veilig zijn. Mooi hoor. Totdat je naar de uitkomsten gaat kijken.
En wat blijkt? Er komt een ‘bureau voor cyberveiligheid’ dat in Den Haag wordt gevestigd. Mooi! Maar wat gaat het doen? Da’s niet duidelijk! Krijgt het macht om op te treden tegen overheden die er zelf meer en meer een gewoonte van maken om regels aan de spreekwoordelijke laars te lappen als het om privacy gaat? Da’s niet duidelijk, maar ik verwacht het niet.
Het met zoveel bombarie aangekondigde alternatief wordt dus gewoon de zoveelste tandeloze waakhond die veel geld kost en niets oplevert. Net als deze hele conferentie trouwens.
Minister Koenders hield de aanwezigen tijdens zijn speech voor dat ‘onze afhankelijkheid groter wordt dan ons vermogen om netwerken te beschermen tegen misdaad, spionage en privacyschendingen’. Goed gezien excellentie. Maar wie zijn de grootste veroorzakers van die problemen? Dat is de overheid zelf. Of aan de overheid gelieerde diensten.
Zo maar een paar voorbeelden: De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA verzamelt op grote schaal informatie, de Britse inlichtingendienst GCHQ brak in bij de Belgische provider Belgacom en het is nooit duidelijk geworden wie het Iraanse nucleaire netwerk heeft gesaboteerd met de worm Stuxnet. „De NSA, de GCHQ en de Russische FSB zijn verschrikkelijk goed geworden. Ze kunnen inbreken zonder dat iemand het merkt en wissen alle sporen uit. Ze metselen de muur weer dicht en verven de deur in de oorspronkelijke kleur.” (Danny Mekic in De Telegraaf).
Kortom: dat hele Global Forum on Cyber Expertise (GFCE) is een lachertje en zonde van het geld. O ja, misschien heeft het kabinet er nog iets aan in haar poging om voor Nederland een zetel te veroveren in de Veiligheidsraad. Lekker belangrijk!