Domheid

Leven is vragen om problemen en uiteindelijk doodgaan, aan het einde van je leven komen. In ons landje is dat gemiddeld op latere leeftijd. Dan heb je geleefd. Hoe, dat is de vraag. In luxe, in weelde, geboren met een gouden paplepel met onze koning als voorbeeld, of in een arbeidershuisje of, meer en meer, letterlijk onder bruggen zolang daar plaats is. Voor je het weet worden zelfs die mensen die zo hun toevlucht moeten nemen daarvandaan verjaagd. Het zal vast geen prettige aanblik zijn voor omwonenden en passanten. Bovendien wordt de voorraad winkelwagentjes in de supermarkten schaars als ze in gebruik worden genomen als bagagewagens. Meer en meer te zien in onze steden, tenminste voor wie het wil zien. Tot die laatste categorie reken ik niet die geldgeile leden van het Europese parlement die in meerderheid een maandelijkse vergoeding willen van € 1.500,-. Dat is nog maar een vergoeding, naast de bovenmatige en zelfs extreme vergoeding die je salaris zou kunnen noemen. Een salaris is iets waarvoor mensen in het algemeen echt werken, niet een paar dagen per week vergaderen of bij elkaar zitten om dan terug te gaan naar huis en familie. Waarbij familieleden ook nog met allerlei baantjes uit de Europese ruif mogen vreten. Dat is bij de beesten af, met excuses aan de dieren.

Wat ik ook bij de beesten vind, is hoe veel te veel mensen reageren op de berichten over verdronken mensen. De Middellandse Zee is tenslotte bedoeld voor recreatie en een beetje doorvaart, geen doortocht naar wat voor anderen een reis naar luxe kan lijken maar meestal een overlevingstocht is. Om te ontsnappen aan dagelijks geweld, meestal oorlogen, veroorzaakt door allerlei achterlijke Westerlingen met de een of andere George W. Bush als schrikbarend voorbeeld. Bush past wel bij beesten of dieren, als in the bush. Mensen die zulke geweldsspiralen veroorzaken zijn geen knip voor de neus waard. Waarom die Sjors dat deed is tweeledig. Voor een deel om de eigen economie te stimuleren en de energievoorziening veilig te stellen. Een normaal mens ruikt dan al onraad als een gaslek, maar dubbele you en zijn trawant die niet voor niks Dick heet roken geen lont. Ze doen nog steeds alsof hun neus bloedt.

Dat is waarom en waardoor zoveel mensen nu letterlijk bloeden. Daarbij opgeteld IS-idioten en dan nog de mensonterende reacties op het leed van letterlijk verzopen mensen. Het heeft een oorzaak. Domheid.