De Romeinse geschiedenis van Voorburg

HermanHiemstra 15 apr 2015

Op de plek van het huidige Voorburg West stond vroeger de Romeinse stad Forum Hadriani. Forum Hadriani was de meest noordelijk gelegen Romeinse stad op het vasteland van Europa.

Forum Hadriani was aanvankelijk een nederzetting van de Cananefaten, een Germaanse stam die in het westen van de toenmalige provincie Germania Inferior woonden. Zij hadden hun dorp pal naast het Kanaal van Corbulo gebouwd.

Het Kanaal van Corbulo dateert van circa 50 na Christus. Het was aangelegd door de Romeinse generaal Corbulo en vormde een waterverbinding tussen fort Matilo aan de Rijn (het huidige Leiden) en de Maas (bij Naaldwijk). De Cananefaten waren bondgenoten van de Romeinen en leverden in die tijd onder meer soldaten voor de hulptroepen van de Romeinse legioenen.

In 121 en 122 maakte de Romeinse keizer Hadrianus een rondreis langs de noordwestelijke grenzen van het immense Romeinse rijk. Hij heeft in die tijd ook de Cananefaatse nederzetting bezocht. Tijdens dit bezoek verleende de keizer het dorp het zogenoemde marktrecht en gaf het haar nieuwe naam: Forum Hadriani – markt van Hadrianus.

Stadsrechten

Voor zover kan worden nagegaan, kreeg Forum Hadriani tijdens het bewind van keizer Antonius Pius, rond het jaar 150, stadsrechten. Daarmee verkreeg het de status van een Municipium. Forum Hadriani was daarmee de meest noordelijke Romeinse stad op het Europese vasteland.

Door opgravingen in de negentiende en twintigste eeuw weten we ongeveer hoe de stad eruit moet hebben gezien.