Bierfiets Brandbrief

Beste burgemeester,

Ik wil het graag met u hebben over de bierfietsen in mijn buurt. Eigenlijk wilde ik een klacht indienen, maar ik heb het idee dat daar toch niet echt naar geluisterd wordt, aangezien de inwoners van Amsterdam al in 2008 schoon genoeg hadden van de bierfietsen en ze zijn er nog steeds, of alweer…

Het excuus is dan dat ze nu vaste routes rijden en 20 in plaats van 30 liter bier schenken, hoezee. Ik woon aan de rand van de jordaan, bij de Westerstraat en laat daar nu de nieuwe verzamelplek voor bierfietsen zijn bedacht.

Vanochtend loop ik mijn deur uit en er staan twee bierfietsen over het fietspad, ze zitten vast. Fietsers kunnen er niet langs en dronken mannen joelen naar mij terwijl ik mijn eigen deur uit loop in mijn eigen stad…

Later zit ik op een terras in de Westerstraat, en ook daar staan twee bierfietsen geparkeerd, vol met joelende dronken toeristen. De mensen op het terras ernaast zien er niet uit of ze er de humor van in kunnen zien.

Beste mijnheer van der Laan, ik ben in deze stad geboren, ik hou van haar als van mijn moeder, en ik zie haar verkwanseld worden aan een stel hooligans, hoe kunt u dit laten gebeuren?! We zijn toch geen Magaluf?

Aan de ene kant sluit u ramen op de wallen omdat u meer klasse wilt uitstralen en zo meer toeristen met geld naar de stad wilt halen. Aan de andere kant laat u dit banale, platte pretpark vermaak weer toe in deze mooie, historische stad.

Laat de wallen lekker voor de hoeren en de feestgangers, wil je ze niet zien, dan ga je er niet naar toe. Maar de bierfietsen kun je niet ontlopen, want die komen juist achter je aan!

Wat voor indruk geven die bierfietsen de toerist met klasse en geld denkt u? In de Jordaan zitten de terrasjes vol met juist die toeristen en ik kan u vertellen dat die niet onder de indruk zijn van af en aan fietsende braljeugd.

Als u niet uitkijkt jaagt u door het bedienen van dit platte Benidorm toerisme, de toerist die hier komt voor de pittoreske grachten, de mooie musea en de vriendelijke mensen, juist de stad uit.

Laat dat sluiten van die ramen en het dichtspijkeren van coffeeshops nou maar heel even wachten. Als u werkelijk iets wilt doen voor het imago van Amsterdam, dan ligt hier niet zozeer een kans, als wel een verplichting, om de kwaliteit van Amsterdam als toeristenstad in een keer een paar punten omhoog te gooien, door de bierfiets nu echt een keer gewoon van de straat te halen.

Met vriendelijke groet,

Esther Vreeland