Erik Jonk
Erik Jonk Sport 9 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Goud! (12): En dat is twee voor Harrie Hattrick Lavreysen, op weg naar zijn grote droom

En dat is twee! Natuurlijk is baanwielrenner Harrie Lavreysen dolblij met twee maal goud tijdens de Olympische Spelen van Parijs. Maar we hebben hier tegelijkertijd te maken met een ‘man met een missie’ en die man wil nog meer.

Harrie Lavreysen pakte vanavond goud nummer twee op de sprint. Hij deed dat eerder deze week ook al op de teamsprint, met zijn pijlsnelle collega’s Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg. ‘De échte TGV van Nederland naar Frankrijk zoeft naar goud bij het baanwielrennen’, schreef Metro toen. Hartstikke prachtig allemaal, maar Harrie Lavreysen staat tegenwoordig bijna nog beter bekend als Harrie Hattrick.

Het goud betekent de twaalfde gouden medaille van Nederland in Parijs. Daarmee is het record van Sydney geëvenaard. Het moet raar lopen willen deze Olympische Spelen qua hoogste podium niet de meest succesvolle Zomerspelen voor ons land ooit worden. De hockeymannen brachten de score gisteren al op elf.

Met 2-0 naar goud

In de finale was Lavreysen in twee heats te sterk voor de Australiër Matthew Richardson. Een derde, beslissende heat was niet eens nodig: 2-0.

Lavreysen, van 14 maart 1997, werd eerder de Lichtflits van Luykgestel genoemd, naar zijn geboorteplaats. En dat is hij, al heel lang. Deze lichtflits werd al dertien keer wereldkampioen en won twaalf Europese titels. Hij is in staat, bleek ooit, om 73 kilometer per uur te fietsen – of vliegen – en dat kan niemand anders. Zijn hoogtepunt(en) beleefde hij drie jaar geleden op de Olympische Spelen van Tokio: goud op de teamsprint, goud op de individuele sprint en brons op het onderdeel keirin.

Van Lichtflits tot Harrie Hattrick

Daarmee werd de naam Harrie Hattrick al snel geboren. Allemaal leuk en aardig, al die plakken in Japan, maar dat kon dus beter, heeft Lavreysen gedacht. Drie maal goud in Parijs dus, werd zijn doel. Een onvervalste hattrick zogezegd en dat kan zomaar gebeuren. Meteen na de finish en het goud nummer zei hij vanavond: „Ongelooflijk, ik ben echt super.” Over de hattrick nu: „Ik probeer er nog even niet aan te denken, eerst herstellen.”

Harrie Lavreysen versloeg gisteren op weg naar goud 2, op de wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines, oppermachtig de Pool Mateusz Rudyk. Vanmiddag ging in de halve finale de Brit Jack Carlin, de bronzen medaille-winnaar van de Spelen van Tokio, eraan.

Deel twee van het doel en zijn vierde goud op de Spelen in totaal, is dus binnen. Zondag, op de slotdag van deze Olympische Spelen, kan de hattrick worden voltooid. Dan staat de keirin-finale op het programma, al moet Harrie Lavreysen die eindstrijd eerst nog halen natuurlijk. Er bestaat echter niemand die verwacht dat dat niét gebeurt, Harrie Hattrick zelf ook niet.

Op naar goud 3

Harrie Hattrick mag dus overmorgen voor goud 3 gaan om zo zijn grote droom te verwezenlijken. De man met de turbodijen heeft er drie jaar lang alles voor gedaan. Over de droom was hij begin dit jaar al luid en duidelijk: „Ja, de hattrick is zeker een doel. Ik kan wel doen of het niet zo is, maar dan houd ik mezelf voor de gek.”

Goud! (10): Sharon van Rouwendaal strijdend in de smerige Seine voor haar overleden Rio

Race der races: vol verwachting voor Femke Bol, maar haar concurrente was echt véél te goed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties