Erik Jonk
Erik Jonk Sport 2 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Goud! (4): Zeilsters Van Aanholt / Duetz wel over de finish, toch niet, of wel… tóch wel

Zelden zo’n gekke gouden medaille op de Olympische Spelen gezien. Hadden de zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz de finish nou gemist? ‘Toch niet, toch wel’ duurde werkelijk minuten en de twee klasbakken snapten er eerst ook niets van. Tot het verlossende jurywoord: goud!

Er was voor de neutrale toeschouwer lange tijd geen touw aan vast te knopen en voor Odile van Aanholt en Annete Duetz in hun 49erFX-klasse eerlijk gezegd ook niet. De tv-kijker ziet de letters ‘finish’ in de zee bij Marseille geprojecteerd, maar dit sportduo natuurlijk niet. Van Aanholt en Duetz lagen dik voor op Zweden, maar de Scandinaviërs voeren keurig door die geprojecteerde letters. Nederland niet. Hoe zat het nou?

Het verlossende antwoord welke boot nou goud had gewonnen, liet lang op zich wachten. Ook in de NOS-studio wisten de deskundigen niet hoe het nou zat. Chaos alom, maar het goud was toch voor ‘Oranje’.

Vier keer goud voor Nederland Waterland

Met al drie keer (uniek) goud bij het roeien en twee plakken in het zwembad – en nu weer goud bij het zeilen – mag ons land zich bij de Olympische Spelen in Parijs met recht Nederland Waterland noemen. Wát een watersucces, mogen we wel zeggen. Maar op een heel gekke manier kwam dat vierde goud dus wel tot stand.

Toch correct naar goud

Van Aanholt en Duetz lagen vrijwel de hele race aan de leiding en leken zonder problemen af te koersen op winst in de medalrace. Ze leken op de valreep echter goud weg te geven door de genoemde finishlijn te missen. Na lang wachten bleek dat ze toch correct waren geëindigd. Na snel schakelen ging Nederland als derde over ‘de goede finish’ en zo bleken voldoende punten te zijn binnengehaald.

De huidige wereldkampioenen (maart, Lanzarote) begonnen de medalrace, waarin dubbele punten verdeeld werden, op de tweede plaats. De Nederlandse zeilers hadden 1 punt meer dan Sarah Steyaert en Charline Picon uit Frankrijk. De Françaises moesten uiteindelijk genoegen nemen met brons, achter Vilma Bobeck en Rebecca Netzler uit Zweden.

Wie zijn Van Aanholt en Duetz?

Odile van Aanholt (1998, Willemstad) is een een Curaçaos-Nederlandse zeilster. In de 49erFX-klasse, waarin zij nu goud won met Annette Duetz, was Van Aanholt in 2021 al Europees en wereldkampioen; toen met Elise de Ruijter. Zij kreeg op haar 6e de eerste zeilles. Al acht jaar is Van Aanholt stuurvrouw in de 49er-FX.

Annette Duetz (1993, Zeddam) is al bezig aan haar derde Olympische Spelen. In Rio de Janeiro (2016) was er nog geen succes, vijf jaar later wel. Met Annemiek Bekkering, met wie Duetz jarenlang voer, won zij in Tokio brons, ook in de 49er-FX.

Sinds het stoppen van Bekkering in april 2022 vormen Van Aanholt en Duetz een duo. Een succesvol duo, mogen we wel zeggen. Maar dat de weg naar Olympisch goud zó ‘enerverend’ zou zijn…

Reporter Ranomi Kromowidjojo zal in Parijs geen kriebels meer hebben van ‘daar had ik moeten staan’

Goud! (2): ‘Piekploeg’ vier vrouwen zorgt voor iets wat in het roeien nog nooit gebeurde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties