Erik Jonk
Erik Jonk Sport 4 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Buitenlandse media lyrisch over gouden race Femke Bol (en de filmpjes zijn nog leuker)

Buitenlandse media komen superlatieven tekort om Femke Bol te prijzen. „Bionische Bol” noemde de Franse zender RF1 de Nederlandse atlete. Nederlandse fans (en mensen die misschien wel zelden atletiek kijken) genieten volop van video’s met buitenlandse commentaren.

Femke Bol ‘vloog’ gisteravond op de Olympische Spelen van Parijs met een waanzinnige slotronde van 47,93 seconden drie concurrenten voorbij. Zij snelde zo naar het vooraf niet meteen verwachte goud op de 4×400 meter gemengde estafette. Natuurlijk hadden nog drie Oranje-atleten daarbij hun mooie aandeel: Lieke Klaver, Eugene Omalla en Isaya Klein Ikkink.

Social media raken niet uitgepraat over Femke Bol en haar estafette-collega’s. Nog één keer dan, de hele race:

Femke Bol en Usain Bolt, ‘het scheelt maar een t’

„Bliksemschicht Bol”, omschreef de Britse krant The Guardian het optreden van de Amersfoortse op de paarse atletiekbaan van het Stade de France. „Haar ronde was verbijsterend om te zien. De sport heeft sterren nodig zoals Usain Bolt ooit was. Het scheelt een ‘t’ in haar naam.”

De Amerikaanse zender NBC kreeg er niet genoeg van de video met de finish van Femke Bol te herhalen. „Bol zet de turbo aan. Als een raket ging ze in een paar seconden van de vierde naar de tweede plaats voordat ze de laatste loper uit de Verenigde Staten inhaalde en Nederland een historische titel bezorgde.”

Verbazingwekkende ontspanning Femke Bol

De Franse sportkrant L’Équipe beschreef „de waanzinnige laatste stappen” van Bol, waarmee ze in de laatste meters de Amerikaanse Kaylyn Brown passeerde. „Met lange passen in een verbazingwekkende ontspanning stuwde ze het Nederlandse team naar de hoogste trede van het podium.”

‘Finkie Boooooooo, Finkie Booooooo!’

Op sociale media genieten mensen volop na. Sommige trotse Nederlanders blijven maar filmpjes van de gouden race van Nederland bekijken. Vooral met buitenlandse commentaren dan. Hoe de naam Femke Bol wordt uitgeschreeuwd is soms hilarisch. Iets als ‘Finkie Boooooooooo, Finkie Boooooooo’ en andere varianten komen langs. Een kort overzicht zie je hier onder.

Vanaf de tribune:

Prachtig was ook het commentator van Andy Houtkamp op de radio. Houtkamp is bezig aan zijn laatste klus, hij gaat na de Olympische Spelen met pensioen.

En Femke Bol? Die ging lekker naar bed, want zij liep vanmiddag al weer een individuele serie 400 meter horden. Met ‘speels gemak’ plaatste zij zich voor de halve finale van dinsdagavond. We zullen het maar niet te snel ‘gewoon’ gaan vinden.

Reporter Ranomi Kromowidjojo zal in Parijs geen kriebels meer hebben van ‘daar had ik moeten staan’

Goud! (5): Roeister Karolien Florijn verloor nog nooit en haar grote geheim heet… bananen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties