Redactie Metro
Redactie Metro Sport 6 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

‘In stadion zwaar in de minderheid’, maar Oranjefans nemen bezit van nu nog zomers Berlijn

Supporters van het Nederlands elftal nemen bezit van het centrum van Berlijn, waar Oranje om 21.00 uur begint aan de kwartfinale tegen Turkije op het EK. Ze zitten op de vele terrassen van de hoofdstad van Duitsland en genieten van het mooie weer. Het wordt vanmiddag namelijk zo’n 30 graden in Berlijn, maar het weer zal een wisselend karakter hebben.

Veel Nederlandse supporters zijn naar Berlijn afgereisd. „Toen we moesten tanken, vroeg een Duitse man die daar achter de kassa zat of er nog Nederlanders in Nederland waren”, lacht Erik uit Breda. „We zijn in een soort oranje optocht hiernaartoe gereden. Ik zag alleen maar Nederlandse nummerborden.”

Nederland tegen Turkije op EK voetbal

Erik zit met vrienden op een terras aan Kurfürstendamm, de bekendste boulevard van Berlijn, meldt persbureau ANP. „Schade Deutschland alles ist vorbei”, zingt het vriendengroepje als er een man met een shirt van de nationale ploeg van Duitsland voorbijloopt. Duitsland werd gisteren in een spannende kwartfinale uitgeschakeld door Spanje.

Supporters van het Nederlands elftal kunnen vanaf 14.00 uur feestvieren in een Oranje Fanzone op de Hammarskjöldplatz. Daar treden dj’s Wipneus en Pim en artiesten Robert van Hemert en Joël Borelli op. De inmiddels beroemde supportersmars richting het Olympiastadion begint om 17.00 uur. De KNVB verwacht dat ongeveer 40.000 Oranjesupporters naar Berlijn komen voor de EK-kwartfinale van Oranje. De voetbalbond heeft alle 7000 tickets voor het duel met de Turken verkocht.

Oranjefans

Ook thuisblijvers beginnen zich klaar – en zenuwachtig – te maken. Zo zegt een X-gebruiker „nu al zenuwachtig” te zijn. Heb je nog een opfriscursus nodig over voetbaltermen als je vanavond wel voor de buis gaat zitten, maar geen grote voetbalkenner bent? Laat Metro je daar bij helpen.

Wisselende weersomstandigheden voor wedstrijd

Het weer zal in ieder geval nogal wisselen tijdens de kwartfinale tussen Nederland en Turkije. Waar het ‘s middags in Berlijn nog zomers warm is met 30 graden, kan het voor de wedstrijd flink gaan regenen en koelt het in aanloop naar de aftrap flink af. Ook hier in Nederland zijn de weersomstandigheden wisselend van karakter.

Vooral in de uren voor de wedstrijd is de kans op een felle bui in Berlijn het grootst. Tijdens de wedstrijd zelf, die om 21.00 uur wordt afgetrapt, is nog kans op een minder felle bui. Het is dan ook al redelijk afgekoeld tot waarden rond een graad of 20. Oranjefans die niet naar Duitsland afreizen en thuisblijven, moeten volgens Weeronline rekening houden met een harde wind als zij buiten gaan kijken naar de wedstrijd.

In de minderheid

De verwachting is dat de Nederlandse fans zwaar in de minderheid zijn in het stadion. In Duitsland wonen ruim 2,5 miljoen Turken. Berlijn telt alleen al zo’n 300.000 inwoners met Turkse roots.

Uitslag Nederland – Oostenrijk voorspeld door knaagdieren

Zoveel miljoen euro heeft Oranje al verdiend op het EK

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties