Alleen nog met je vingerafdruk een voetbalstadion binnen: gaat dat wél werken?
Politievakbond ACP wil een systeem testen waarmee supporters met een stadionverbod door middel van een vingerafdruk niet naar binnen kunnen. De grote vraag is straks natuurlijk: werkt dit in een voetbalstadion wél?
Die vraag is gerechtvaardigd, nadat bijvoorbeeld een ‘fan’ van PSV mét een verbod het voetbalstadion in Eindhoven dit voorjaar toch in kwam. Het werd nog erger: hij wist op het veld te komen en gaf de keeper van Sevilla een klap.
Niet alleen een toegangskaart om voetbalstadion binnen te komen
Dat politievakbond ACP nu een systeem wil waarbij je alleen met je vingerafdruk een voetbalstadion binnenkomt, volgt uiteraard op veel meer wantoestanden van de afgelopen tijd. Dieptepunt was het doorbreken van een hek bij AZ – West Ham United, waarna Alkmaarse hooligans Britse fans en familieleden van West Ham-spelers aanvielen. Bij de wedstrijd van FC Groningen tegen Ajax van 14 mei gooiden supporters van FC Groningen rookbommen op het veld. Daardoor werd de wedstrijd definitief gestaakt.
De vingerafdruk is in het systeem gekoppeld aan de toegangskaart. De politiebond reageert vandaag op een bericht in De Telegraaf waarmee hooligans met een stadionverbod met dat vingerafdruksysteem geweerd kunnen worden.
Eens! Alles om voetbal weer een leuk uitje voor iedereen te maken en alle kwaadwillenden buiten de stadions te houden. ’Mafkezen maken het voetbal kapot’ #Vingerafdruk moet hooligans weren: ’Alleen toegang stadion na scan’ https://t.co/C5t2gug7At#voetbal #knvb #politie
— Maarten Brink (@maartenbrink) May 23, 2023
„Je moet geen middel ongemoeid laten om de agressie die op dit moment plaatsvindt rond het voetbal te beperken”, zegt de ACP-woordvoerder. „Hier is werk aan de winkel voor alle instanties, zowel voor het ministerie als de KNVB.” Volgens ACP kan het systeem daarnaast ook veel politie-inzet schelen.
Het woord ‘privacy’ klinkt al
Een probleem bij dit soort ideeën, dat de ellende in een voetbalstadion voor een belangrijk deel zou kunnen oplossen, is dat mensen vrijwel direct over ‘hun privacy’ beginnen. De woordvoerder van de politie zegt begrip te hebben voor mensen die vragen hebben rond privacy. „Privacy is belangrijk, maar de veiligheid rondom stadions is ook belangrijk.” Hij vindt het daarom de moeite waard om te onderzoeken of het idee niet privacygevoelig is. „Als blijkt dat daar geen juridische belemmeringen zijn, dan vind ik dat je het systeem snel moet testen en daarna implementeren.”
Stadionverboden hebben (nu) geen nut
Mocht de privacy-gevoeligheid omzeild kunnen worden, dan ligt er voor het vingerdruk-plan in een voetbalstadion een goede kans om te slagen. De stadionverboden die er nu zijn (vorig seizoen alleen al 1250 stuks) zijn allesbehalve waterdicht. Mensen met een verbod om een voetbalstadion binnen te gaan, hebben in Nederland namelijk geen meldplicht tijdens wedstrijden.
Een probleem met het idee over de vingerafdrukken: ons land kennende is het plan aan het begin van het volgende voetbalseizoen (nog lang) niet in werking getreden.
Artsen vragen vaak geen toestemming voor medische handelingen bij vrouwen die (zijn) bevallen