Fans en clubs woest: UEFA verprutst finale in Bakoe
Kaartjes voor sportfinales, zeker de grote finales in het voetbal, gaan doorgaans over de kop. Op de zwarte markt worden ze met enige regelmaat voor het tienvoudige aangeboden. Maar bij de Europa League-finale van dit jaar is dat niet het geval. Allesbehalve. De kaartjes worden voor spotprijzen aangeboden via verschillende platformen. Vaak voor de helft van de aanschafprijs of nog minder.
Arsenal en Chelsea strijden aanstaande woensdag in het tweede Europese toernooi om de eindzege. Een prijs die ze beide goed kunnen gebruiken om een matig seizoen een boost te geven. Dat geldt zeker voor Arsenal dat op deze manier alsnog Champions League-kwalificatie kan afdwingen. De fans zijn echter niet happig op het bijwonen van de eindstrijd.
Bakoe
Dat heeft verschillende oorzaken, maar allemaal hebben ze te maken met de stad waar de wedstrijd plaatsvindt: Bakoe. Het is niet zo dat de Engelsen er geen zin in hebben om naar de hoofdstad van Azerbeidzjan af te reizen. Ze zijn vooral niet welkom. Althans, niet in groten getale.
Het vliegveld van Bakoe is niet berekend op een hele grote stroom aan passagiers en dus krijgt elke club slechts zesduizend kaarten om te verdelen. Ter vergelijking: Ajax en Manchester United kregen er twee jaar geleden voor de finale in Stockholm ieder zo’n tienduizend, terwijl dat stadion aanmerkelijker kleiner was dan dat in Bakoe. De supportersverenigingen van zowel Chelsea als Arsenal en ook de clubs zelf voelen zich in de steek gelaten door de UEFA.
„We hebben 45.000 seizoenskaarthouders. Dat zoveel mensen de finale moeten missen enkel en alleen omdat de UEFA een plek uitkiest, waarna het transport zo beperkt is, is simpelweg verkeerd", zo luidt het statement van Arsenal.
Niet veilig
En dat is niet het enige probleem dat verbonden is aan Bakoe. Azerbeidzjan en Armenië leven al ruim een eeuw op gespannen voet. Dit zorgt ervoor dat de veiligheid van Arsenal-speler Henrikh Mkhitaryan niet gegarandeerd kan worden. De Armeense middenvelder is fit en niet geschorst, maar moet dus toch thuisblijven. Enkel en alleen door de locatie die de UEFA heeft uitgekozen.
Deze twee situaties bij elkaar zorgen ervoor dat veel fans de lol er al van af is en de kaartjes amper verkocht worden. Bij Arsenal staat de teller op 3500 verkochte tickets, bij Chelsea zijn dat er slechts 2000. En kaartjes die verkocht zijn worden nu verkocht voor in sommige gevallen slechts 15 euro. Een finale voor een alles behalve uitverkocht stadion dreigt dus.
7.500 euro
Hoe anders is dat voor de Champions League-finale tussen Tottenham Hotspur en Liverpool volgende week zaterdag? Daar gaan de kaarten op de zwarte markt voor 7.500 euro. Daarvoor zou je driehonderd van de goedkoopste stoeltjes in Bakoe je eigen kunnen maken.