Engeland-België: Voorzichtig zijn of kaart pakken?
België en Engeland hebben hun eerste twee wedstrijden van het WK evenveel punten gepakt, evenveel doelpunten gemaakt en evenveel goals tegen gekregen. Donderdagavond staan ze tegenover elkaar om uit te vechten wie poulewinnaar wordt. Als een van de twee wint, is de conclusie simpel. Maar bij een remise moet het spelregelboek van de FIFA uit de kast worden getrokken.
Als het doelsaldo, het aantal gemaakte doelpunten of het onderlinge resultaat geen uitkomst biedt, telt het aantal gele en rode kaarten mee in de uiteindelijke rangschikking. Dit is ingevoerd om Fair Play te benadrukken én omdat er geen andere mogelijkheid is om te bepalen welk land recht heeft op een betere klassering behalve loten. Als de Rode Duivels en Engeland na de wedstrijd van vanavond ook nog eens hetzelfde aantal kaarten hebben, wordt er geloot wie er als eerste en tweede naar de knock-outfase gaat.
Oranje
Tijdens het WK van 1990 in Italië overkwam het Nederlands elftal hetzelfde. Oranje en Ierland stonden exact op gelijke hoogte in de groep en middels een loting werd bepaald dat Nederland derde werd en het in de volgende ronde op moest nemen tegen West-Duitsland, de latere winnaar van het toernooi. Toen werd er overigens nog niet gekeken naar het aantal uitgedeelde kaarten.
Nu krijgt een gele kaart een waarde van -1 en een rode kaart van -5. België kreeg tot nu toe drie gele kaarten en de Engelsen twee. Als er vanavond geen prenten worden uitgedeeld is Engeland dus groepswinnaar.
Subjectief
Oud-scheidsrechter Mario van der Ende begrijpt dat er een laatste redmiddel moet zijn om een ‘winnaar’ aan te wijzen. Maar eerlijk vindt hij deze manier niet. „Het is erg subjectief. Als je toevallig een scheidsrechter hebt gehad die alles volgens het boekje doet, is de kans groot dat je sneller tegen een kaart aanloopt dan wanneer je een arbiter hebt gehad die een wedstrijd goed kan aanvoelen. Je kunt dus nooit geheel objectief concluderen of een land eerlijker heeft gespeeld omdat het minder gele kaarten heeft gehad.”
Daarvoor loopt het niveau van de scheidsrechters die in Rusland actief zijn te veel uiteen, zegt hij. „De FIFA hangt mooie verhalen op dat ze de 23 beste scheidsrechters ter wereld hebben geselecteerd, maar bij sommigen vragen ik me af wat ze er doen. De nummer vier van Italië kan beter zijn dan de nummer één uit Paraguay ofzo. De voetbalbond wil alle landen tevreden houden, dus zijn er van elk continent scheidsrechters aanwezig. Dan draait het dus niet om de kwaliteit maar om de kwantiteit.”
Rust
De Spaanse bondscoach van België, Roberto Martínez, zal zijn spelers in ieder geval niet instrueren om extra voorzichtig te doen, omdat anders het kaartenklassement en dus de eerste plek in de groep in gevaar komt. Sterker nog, de spelers die in de voorgaande wedstrijd al op de bon werden geslingerd geeft hij rust. Daarmee wil hij voorkomen dat ze in de achtste finales geschorst zijn. Het zijn niet de minsten overigens: Jan Vertonghen, Kevin De Bruyne en Thomas Meunier.
Maar wat te doen als het niet om de eerste en tweede plaats zou gaan in de groep, maar om de tweede en derde plek? Oftewel: naar de volgende ronde of einde WK. Van der Ende denkt niet dat spelers hun been zullen terugtrekken. „Eenmaal op het veld zijn ze niet meer bezig met het aantal uitgedeelde kaarten. Ik herinner me nog een overtreding van Laurent Blanc waardoor hij met Frankrijk de finale van het WK van 1998 in eigen land miste. Als een voetballer een overtreding moet maken, dan maakt hij die.”
Ontlopen
De regel kan ook de andere kant op werken. Van der Ende: „Als een land een bepaalde tegenstander wil ontlopen, zouden de spelers expres meer kaarten kunnen pakken. Door het kaartensysteem moeten we met al dit soort zaken rekening houden.”
België – Engeland zal donderdagavond moeten uitwijzen wat voor invloed het op de wedstrijd heeft. Hoewel beide landen al zeker zijn van de achtste finale zou het dus zomaar een historische wedstrijd kunnen worden.