Johan van Boven
Johan van Boven Sport 30 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Ondanks grafstemming ook optimisme bij FC Twente

Jos Hooiveld krijgt in de Grolsch Veste een dikke knuffel van de receptioniste. De verdediger en werkneemster van FC Twente spreken elkaar troostende woorden toe. Twee bewakers kijken toe en hebben dezelfde doffe blik in hun ogen als alle anderen die op de dag na de degradatie van hun club in het stadion aanwezig zijn.

Het personeel heeft ’s ochtends van algemeen directeur Erik Velderman gehoord wat voor consequenties het heeft dat FC Twente niet meer in de Eredivisie actief is, maar het met de Jupiler League moet doen. Er moet gesneden worden, en flink ook. De begroting wordt teruggeschroefd van 30 miljoen euro naar zo’n 18 miljoen euro. De clubleiding wil zo min mogelijk bezuinigen op het ’voetbalbedrijf’, dus vallen in de rest van het bedrijf de hardste klappen.

Pijnlijk

De receptioniste van het stadion wil geen commentaar geven op de voor de Enschedeërs zo pijnlijke situatie. En ook Hooiveld stapt op de parkeerplaats voor de Grolsch Veste zijn auto in zonder iets te willen zeggen. „Daar heb ik nu even geen behoefte aan”, zegt hij met een bedrukt gezicht.

Even verderop loopt Emy Koers door de ontvangsthal. Ze werkt al bijna 27 jaar als schoonmaakster voor FC Twente, maar ze heeft niet wakker gelegen van de desastreuse nederlaag tegen Vitesse van afgelopen zondag. „Ik heb de wedstrijd niet gezien, ik hou niet van voetbal. Mijn man was altijd de enige die naar FC Twente keek, maar hij leeft niet meer. Mijn zoon houdt ook niet van voetbal.”

Afwachten

In tegenstelling tot een hoop andere mensen bij FC Twente is de 59-jarige interieurverzorgster niet bang haar baan kwijt te raken. „Ik was vroeger altijd in dienst van FC Twente, maar toen de club failliet dreigde te gaan heeft CSU mij overgenomen en werk ik namens dat schoonmaakbedrijf voor FC Twente. Dat werk zal moeten blijven gebeuren, ook in de Jupiler League. Voor andere collega’s bij de club vind ik het uiteraard wel heel erg vervelend. Zij kunnen helaas niet anders dan afwachten wat er gaat gebeuren.”

De algemeen directeur van de club vertelde een paar uur eerder aan alle medewerkers dat de clubdirectie een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad zal indienen. „De club moet inkrimpen. Als de begroting daalt, moet je nu eenmaal ergens kostendalingen bewerkstelligen en het personeel is daar een onderdeel van”, aldus Velderman, die een korte nacht achter de rug heeft. „Ik heb heel slecht geslapen, zoals iedereen die bij FC Twente werkt waarschijnlijk heel slecht heeft geslapen. Toen ik het personeel toesprak heerste er een soort begrafenisstemming en dat is begrijpelijk. Het is niet niks als je je baan of collega’s dreigt kwijt te raken. Iedereen was gelaten en stilletjes. Maar naast alle teleurgestelde en kritische reacties proef ik ook aan alles dat iedereen weer wil opkrabbelen.”

Rooskleurig

Zo kreeg hij al vroeg in de ochtend goed nieuws van de shirtsponsor. „Ik ben er heel trots op dat Pure Energie aan ons verbonden blijft en dat ook nog eens met een genereus aanbod. Ook bij andere sponsors zoals Grolsch proef ik loyaliteit, net als bij de supporters. Ik ga er vanuit dat we ook in de Jupiler League weer in een vol stadion spelen. We gaan er alles aan doen om direct weer terug te keren naar de Eredivisie. Maar er moeten nu eenmaal eerst pijnlijke stappen genomen worden. Dat vreet aan mij, maar de blik moet nu wel op de toekomst gericht worden. Die ziet er wat mij betreft rooskleurig uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.