Johan van Boven
Johan van Boven Sport 24 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Gehandicapt jongetje dankzij robot tóch mascotte

Veel mensen die maandag hadden ingeschakeld op de wedstrijd Everton-Newcastle United vroegen zich af wat Phil Jagielka in zijn handen had. Bij de opkomst van de spelers droeg de aanvoerder van de thuisploeg namelijk een wit apparaat met zich mee, dat nog nooit eerder in een voetbalstadion te zien was geweest.

Het bleek de robot AV1 te zijn, waarmee livebeelden direct naar de iPad van de 14-jarige Jack McLinden werden verstuurd. Het jongetje uit Liverpool zit in een rolstoel en vanwege zijn gezondheidsproblemen is hij afhankelijk van een zuurstoffles. Mobiel is hij dus zeer beperkt, maar desondanks had hij een grote droom: als wedstrijdmascotte van zijn favoriete club Everton het veld van Goodison Park op lopen.

Dankzij de AV1 kwam zijn droom maandag op virtuele wijze uit. Voordat Jagielka hem mee het veld op nam, werd Jack in de kleedkamer begroet door verschillende spelers en kon hij zijn ogen uitkijken in de catacomben van het stadion.

De robot is ontworpen door de Noorse start-up No Isolation. Het bedrijf wil met moderne technologie de strijd aangaan tegen eenzaamheid onder kinderen en jongvolwassenen die ernstig ziek zijn. Dankzij de combinatie van robots en een telefoon of tablet kunnen zij toch aanwezig zijn in schoolklassen en bij sociale evenementen.

Uniek

Michelle Wignall, de moeder van Jack, is dolblij dat haar zoon op deze manier een rol heeft gespeeld bij het duel tussen Everton en Newcastle United. „We vinden het geweldig dat Jack dit unieke moment heeft kunnen meemaken.”

Ook bij de club zelf zijn ze dolgelukkig dat ze het zieke jongetje tóch de rol van wedstrijdmascotte hebben kunnen geven. „Het is voor ons heel belangrijk dat we dankzij de geweldige technologie iets ongelooflijks hebben kunnen doen voor een jonge en inspirerende fan van onze club”, aldus Scott McLeod, die bij Everton verantwoordelijk is voor de betrokkenheid van de fans. „We hopen dat Jack deze herinneringen voor altijd zal blijven koesteren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.