‘Een nieuw stadion is de doodsteek voor Feyenoord’
Hij is niet tegen een nieuw stadion, benadrukt Jos Verveen meerdere keren. Maar als er onverantwoorde risico’s worden genomen met gemeenschapsgeld, kan hij niet anders dan de barricades opgaan. Het ex-gemeenteraadslid van D66 werd in november vorig jaar uit de fractie gezet, omdat hij te kritisch was op zijn eigen partij. Ook wat betreft het dossier over het nieuwe stadion schopte hij regelmatig tegen de schenen van partijgenoten.
Verveen ging als eenmansfractie verder en met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen richtte hij de partij Stadsinitiatief Rotterdam op. Een van de speerpunten: de huidige Kuip moet worden gerenoveerd, nieuwbouw is veel te riskant voor zowel Feyenoord als de stad.
Heilig
Het onderwerp leeft al jaren onder de supporters van de club die vorig seizoen landskampioen werd. Een groot deel van de fans moet er niet aan denken om in een nieuw onderkomen hun helden aan te moedigen. De Kuip is voor hen heilig. Maar Feyenoord wil graag een beter en groter stadion om op die manier weer structureel mee te kunnen draaien in de top.
Maar er is meer dan alleen een nieuw voetbalstadion. Feyenoord City moet met onder meer nieuwe sportclubs, winkels, restaurants en attracties Rotterdam-Zuid uit het slob trekken. Een impuls waar de hele stad van profiteert. Met die gedachte stemde de gemeenteraad van Rotterdam vorig jaar in met het plan 135 miljoen euro te investeren in het nieuwe stadion en de omgeving. Een voorwaardelijk besluit, want Feyenoord City moet nog aan bepaalde financiële voorwaarden voldoen. Daar wordt aan het eind van dit jaar wederom over gestemd in de raad.
Door te roepen dat er geen nieuw stadion moet komen speelt Stadsinitiatief Rotterdam in op het sentiment dat onder veel supporters leeft. We laten dan ook de term verkiezingsstunt vallen. Daar wil Verveen niets van weten. „Ik bijt me al acht jaar vast in dit onderwerp. Al die tijd probeer ik mensen al te behoeden voor financiële blunders in onze stad. Dus ik zeg dit echt niet uit electoraal oogpunt. Het investeringsniveau is simpelweg veel te hoog. Het stadion is even duur als dat van Bayern München, maar die club heeft een veel hogere begroting. Duitsland is vijf keer zo groot en de tv-inkomsten zijn vele malen hoger. De inschattingen zijn extreem hoog. Zo gaat Feyenoord City uit van vier keer zo veel omzet uit wedstrijdhoreca, 150.000 dagbezoekers buiten de wedstrijden om en een totale omzet die 50 procent hoger ligt dan bij de Amsterdam ArenA. De plaatjes zien er schitterend uit, ook ik was onder de indruk toen ik die voor het eerst zag. Maar je moet natuurlijk wel goed rekenwerk doen en de financiële risico’s zijn simpelweg te groot. Wat dat betreft staan alle seinen op rood, maar de trein dendert gewoon door. Wij willen voorkomen dat die trein uit de bocht vliegt. Want als dat gebeurt komt de toekomst van Feyenoord in gevaar en krijgt ook de stad een enorme financiële klap. Iemand moet aan de noodrem trekken. Bij Feyenoord City zeggen ze dat alles goed is doorberekend en dat er second opinions zijn gedaan. Die heb ik gelezen en daarin staat letterlijk dat de haalbaarheid van alle omzetschattingen sterk afhankelijk is van de prestaties van Feyenoord. Vrijwel alle inkomsten gaan straks – anders dan nu – naar het stadion. Op papier zijn de afdrachten aan Feyenoord weliswaar gegarandeerd, maar als de ambitieuze targets niet worden gehaald komt dat in gevaar. Wethouder Adriaan Visser heeft eerlijk gezegd: dan zakt alles door z’n hoeven. Dan wordt Feyenoord meegetrokken in de financiële malaise, terwijl ze de spelers en andere medewerkers gewoon moeten betalen. Op die manier komt Feyenoord in de shit.”
Bijlappen
Verveen snapt de logica achter het nieuwe stadion niet. Hij vindt dat je eerst succesvol moet zijn en veel geld op de bank moet hebben staan, voordat je kunt zeggen: kom, we bouwen een nieuw onderkomen dat beter bij onze status past. „Stel dat jij dankzij een nieuwe baan een hoger salaris hebt. Dan kun je een groter huis kopen omdat je die hogere lasten kunt dragen. Bij Feyenoord City zeggen ze het omgekeerde: we bouwen een nieuw stadion, zodat de zaken beter gaan. Thuis zeg jij toch ook niet dat je een mooier huis wilt kopen omdat die betere baan dan vanzelf wel een keertje komt? Ze doen aan wensdenken. Als die wensen niet uitkomen, en die kans schat ik op 99 procent, dan zakt het hele kaartenhuis in elkaar. Het stadion en Feyenoord worden dan door de bank verkocht aan de hoogste bieder, tenzij de Rotterdamse belastingbetaler flink bijlapt. Weigert die dat, dan valt alles in handen van een of andere rijke Rus of oliesjeik.”
Feyenoord City is van plan bij de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs een lening af te sluiten van 17,5 miljoen met als onderpand de exploitatie van de huidige Kuip. Dit tot grote verbazing van Verveen. „Tegen de gemeenteraad is gezegd dat alles helder was en dat de financiering geregeld kon worden. Maar nu moet er plots een ‘tussenfinanciering’ komen omdat alle adviseurs betaald moeten worden. Wat gebeurt er als het nieuwe stadion dreigt niet door te gaan? Dan zeggen ze: we hebben nu al 17,5 miljoen euro geïnvesteerd en er is ook nog een lening van de gemeente van 7,9 miljoen. Zo komt Rotterdam met de rug tegen de muur te staan.”
Twaalf vragen
De enige manier waarop de nieuwbouw door kan gaan is door een steenrijke filantroop die een paar honderd miljoen schenkt, stelt Verveen. „Dan zeg ik: ga je goddelijke gang. Maar met gemeenschapsgeld mag het niet gebeuren. Dan kun je beter voor veel minder geld De Kuip renoveren zonder overheidsbijdrage.” Verveen heeft twaalf vragen gesteld over de kwestie aan het College van Burgemeester en Wethouders en wacht op antwoord.
Ruud Bijl, woordvoerder van Feyenoord City, reageert met de opmerking dat iedereen mag vinden wat hij van de plannen vindt. Dus ook Jos Verveen. Wel wil hij toevoegen dat er niets ongebruikelijks is aan de op handen zijnde deal met Goldman Sachs. „Zodra de overeenkomst is getekend zullen we de details openbaar maken, zoals we met alles doen. Alles is te lezen op onze website.”