De Olympische Spelen voor dummies: medailles en OAR
Heb je doorgaans niet zoveel met sport, maar wil je tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang toch een aardig woordje mee kunnen praten? Geen punt. Metro zet een paar belangrijke dingen rondom het sportevenement op een rij.
Medaillespiegel
Nadat Sven Kramer zondag goud pakte op de 5 kilometer stond Nederland heel even bovenaan in het medailleklassement. De trotse sportchauvinist kwam in ons los en dus plaatste Metro een screenshot van de medaillespiegel op Facebook.
Al snel kregen we veel de vraag: waarom staat Noorwegen niet bovenaan? De Scandinaviërs hadden immers al acht plakken tegenover de vijf van ‘ons’. Dat komt omdat bij de medaillespiegel altijd eerst naar het aantal goud gekeken wordt, dan pas naar het zilver en dan pas naar brons. Een land met één gouden plak staat dus zelfs nog boven een land dat maar liefst 15 keer zilver – maar geen goud – heeft.
Waar blijven die medailles?
Dat is allemaal leuk en aardig dat winnen, maar waarom kregen Kramer, Achtereekte, Wüst, Knegt en De Jong niet direct na afloop hun medaille om gehangen? Vooral tijdens de Winterspelen wordt er gebruik gemaakt van Medalplaza. Daar worden elke avond de medailles uitgereikt aan de winnaars. Dit is pas een gewoonte sinds de Spelen van Salt Lake City in 2002. De achterliggende gedachte ervan is het samenbrengen van de vreugde van de verschillende sporten en sporters.
Tijdens de Zomerspelen wordt er minder gebruik van gemaakt, in Londen was er in 2012 zelfs helemaal geen Medalplaza. Deze Spelen zijn simpelweg te groot om elke avond alle medailles op Medalplaza uit te delen. Met het volkslied en de fotoronde erbij ben je per huldiging toch al gauw een kleine tien minuten kwijt. Dat betekent dat ze dan per avond gemiddeld meer dan drie uur aan het huldigen zouden zijn.
OAR
In de uitslagen van de Olympische Spelen zal je dit jaar ook regelmatig de afkorting OAR terugvinden, waarbij dan geen nationale vlag staat, maar die van de organisatie IOC. De wel bekende vijf olympische ringen. Wat is OAR dan? Het staat voor Olympic Athletes from Russia.
Door het grootschalige door de Russische overheid gefinancierde dopingschandaal is het land niet welkom in Pyeongchang. Alleen Russische atleten die konden aantonen niks met doping te maken te hebben, mochten zich uiteindelijk onder de vlag van de OAR melden. Er zijn strikte voorwaarden aan hun deelname verbonden. Zo mogen ze geen uitingen van hun land met zich meedragen en zal bij een eventuele olympische titel het Russische volkslied achterwege blijven. Dit wordt dan vervangen door de olympische hymne.
Tijdens de Zomerspelen van Rio de Janeiro in 2016 waren er ook al strenge eisen voor de Russen, maar toen mochten ze nog wel als Rusland uitkomen.
Olympisch diploma
Bij het shorttrack en langebaanschaatsen zullen de commentatoren het normaal gesproken alleen maar over de medailles hebben. Maar misschien dat je na het skeleton of snowboarden wel eens hoort dat er toch maar mooi een olympisch diploma is bemachtigd door een Nederlandse.
Het olympisch diploma wordt sinds 1948 (Londen) uitgedeeld. Eerst waren ze alleen voor de nummers vier, vijf en zes, maar sinds 1976 (Montréal) kregen ook de medaillewinnaars een papieren certificaat van hun geleverde prestatie. Acht jaar later werd besloten om ook de nummers zeven en acht hiermee te belonen.
Massastart
Aangezien we toch nog altijd vooral een land van het langebaanschaatsen zijn, is het goed om te weten dat er dit jaar een nieuw onderdeel is toegevoegd, namelijk de massastart. Hierbij starten alle schaatsers tegelijk in de baan voor zestien rondjes.
Op 24 februari worden bij zowel de mannen als de vrouwen de halve finales en finale gereden. Nederland wordt vertegenwoordigd door Sven Kramer, Koen Verweij, Irene Schouten en Annouk van der Weijden.