Waarom naaien scheidsrechters elkaar een oor aan?
Ze hoeven geen beste vrienden te zijn en een vorm van gezonde concurrentie is alleen maar goed voor het niveau van de Nederlandse arbiters. Maar het scheidsrechterskorps van de KNVB heeft steeds meer weg van een wespennest, waarin ze elkaar een oor aan proberen te naaien.
Zo hebben verschillende scheidsrechters en assistenten De Telegraaf getipt over een geldlening van Jaap Uilenberg aan Danny Makkelie. Uilenberg is UEFA-scheidsrechterscommissielid en heeft dus een vinger in de pap bij het aanwijzen van arbiters voor internationale wedstrijden. Dat hij Makkelie een bedrag tussen de 35.000 en 49.000 euro heeft geleend, noemt de KNVB ‘gezien hun relatie een onwenselijke situatie’. Omdat nu de vraag is of Uilenberg objectief naar de prestaties van Makkelie kan kijken, heeft de voetbalbond de arbiter disciplinair gestraft.
Het begon allemaal met een berichtje van Makkelie aan Hans Kraay jr., waarin stond dat zijn collega Pol van Boekel ernaast zat bij het afkeuren van een doelpunt tijdens NEC-Helmond Sport. De verslaggever las het whatsappje tijdens de uitzending voor en kwam er te laat achter dat Makkelie juist had verzocht zijn naam niet te noemen. Dit voorval was voor scheidsrechters en assistenten aanleiding om De Telegraaf te tippen over de lening van Uilenberg.
Oud-scheidsrechter Dick Jol snapt dat collega’s het op Makkelie hebben gemunt. „Iedereen ziet dat Makkelie de laatste anderhalf jaar plotseling belangrijker is geworden, terwijl Bas Nijhuis naar beneden is gelazerd en Serdar Gözübüyük ook voorbij is gevlogen. Als trainer kun je toch ook niet het zoontje van de voorzitter opstellen terwijl hij niet beter is dan de andere spelers? Dat zien de scheidsrechters in dit geval ook, dus staan ze op als klokkenluider. Als ze hier intern bij de KNVB iets van zouden zeggen, hebben ze een probleem. Dus stappen ze naar de pers.”
Afzeiken
Voor het appje van Makkelie over het foutje van Van Boekel heeft Jol minder begrip. „Zoiets doe je toch niet? Je moet geen collega afzeiken terwijl je zelf ook nog actief bent als scheidsrechter.”
Het is niet de eerste dat een scheidsrechter wordt verlinkt door een collega. Begin 2014 verscheen eveneens in De Telegraaf een verhaal over Nijhuis die tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek op het balkon van een hotelkamer van grensrechter Coen Droste was geklommen en over de gang van het hotel spookte. Nijhuis kreeg daarop tot driemaal toe geen wedstrijd toegewezen.
Gevoelig
Dat enkele werknemers elkaar het licht in de ogen niet gunnen, moet een doorn in het oog zijn van scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. Hij wil echter niet reageren op de vraag hoe vervelend het voor hem is dat arbiters elkaar naar het leven staan. „Het lijkt me verstandiger daar niets over te zeggen. Jij begrijpt best dat alles wat ik hier nu over zeg héél gevoelig ligt. Ik verwijs je graag door naar de afdeling persvoorlichting.”
Maar ook woordvoerder Chris van Nijnatten wil niet veel kwijt. „Als gevolg van de publicatie hebben we besloten Danny in de luwte te houden. Over de straf kan ik niets zeggen, dat is iets tussen werkgever en werknemer. Na de winterstop zal hij gewoon weer wedstrijden fluiten.”