Merel Driessen
Merel Driessen Sport 9 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Van Moorsel gebruikte epo volgens oud-wielerarts

Viervoudig olympisch wielerkampioene Leontien van Moorsel heeft tijdens haar wielercarrière het verboden middel epo gebruikt. Dit zegt voormalig wielerarts Peter Janssen deze zaterdag in een interview met de Volkskrant. De 75-jarige Janssen is een van de belangrijkste Nederlandse wielerartsen van de afgelopen dertig jaar.

Zomerspelen van 2000

Van Moorsel zou onder meer in de aanloop naar de Zomerspelen van 2000 het verboden middel epo hebben gebruikt. Van Moorsel en haar man Michael Zijlaard kwamen buiten het spreekuur langs bij Janssen. „Ik denk dat ze misschien zes keer zijn geweest. Er zat vaak een lange tijd tussen en op het laatst van die consulten werd dan gevraagd of het mogelijk was om een kuurtje te proberen.”

Janssen heeft in zijn praktijk in Deurne aan Van Moorsel uitgelegd hoe ze het middel moest injecteren. Ze kreeg de epo toegediend in de maanden voorafgaand aan de Zomerspelen van 2000. „Maar niet heel kort ervoor, daar zat wat tijd tussen”, aldus Janssen. Hij weet niet of de wielerkampioene tijdens de Spelen dat jaar de verboden middelen ook daadwerkelijk heeft gebruikt.

Nog ‘een epo-kuurtje’

In het voorjaar van 2001 neemt Van Moorsel nog een keer contact op met Janssen. Volgens de Volkskrant valt er in de aantekeningen van Janssen uit die periode te lezen dat ze dan weer bezig is met ‘een epo-kuurtje’. „…De Ronde van Italië komt er aan. Lage doseringen deze keer.”

Tegen de Volkskrant ontkent Van Moorsel dat ze ooit epo heeft gebruikt. Ze geeft toe dat ze bij hem in de praktijk kwam, maar zegt dat hij haar advies gaf op het gebied van voeding en trainingsschema’s. De wielerkampioene is dan ook nooit op doping betrapt, maar al wel een keer eerder beschuldigd ervan. Haar rivale en olympisch kampioene Monique Knol beschuldigde haar vorig jaar zomer in het radioprogramma Sportzomer van dopinggebruik. Dat ontkende Van Moorsel.

Minder snel last van spierverzuring

Epo is een kopie van een hormoon dat normaal gesproken in de nieren wordt aangemaakt. Het middel staat op de dopinglijst bij sporters en is dus verboden. Bij het gebruik van epo komt er meer bloed in het lichaam, waardoor sporters die het gebruiken minder snel last hebben van spierverzuring. Daarnaast geeft het middel een gunstig effect tijdens wedstrijden in warme weersomstandigheden. Door de epo koelt het lichaam sneller af en zit er meer water in het lichaam.

Maar epo brengt ook nadelen met zich mee. Gebruikers hebben dikker bloed dan niet-gebruikers. Dat kan fatale gevolgen hebben in de vorm van een hartaanval of een beroerte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.