Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 11 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Ontslag De Boer klinkklare onzin en krankzinnig’

Frank de Boer en het buitenland? Dat is in de gehele carrière van de Noord-Hollander geen bijzonder gelukkige combinatie geweest. Na zijn totaal mislukte avontuur vorig jaar bij het Italiaanse Internazionale, waar de coach na precies 84 dagen werd ontslagen, is ook zijn verblijf bij Crystal Palace op een debacle uitgedraaid. De Londense club beleefde onder De Boer de slechtste competitiestart sinds 1925. De eerste vier wedstrijden in de Premier League gingen allemaal verloren. Het ergste was dat Palace in die vier duels geen enkel doelpunt wist te maken.

Lunch

Voorzitter Steve Parish verklaarde maandag aanvankelijk dat hij voorlopig vertrouwen hield in de Nederlander, maar dat vertrouwen duurde precies tot de lunch, toen werd bekendgemaakt dat Palace de trainer toch op straat had gezet. Het bestuur besefte dat de kans op een snelle wederopstanding onder De Boer de komende weken niet bijster groot was. Dit vooral vanwege het programma in de Premier League. Palace speelt zaterdag op Selhurst Park tegen Southampton, maar daarna wachten Manchester City (uit), Manchester United (uit) en Chelsea (thuis).

„Is dit rustig en verstandig beleid?”, vraagt Coaches Betaald Voetbal-directeur Gerard Marsman cynisch. „Dit is echt klinklare onzin en een krankzinnige beslissing. Er zijn in deze wereld kennelijk mensen die denken dat je binnen een paar weken een heel elftal naar je hand kan zetten. Dit zegt meer over de beleidsbepalers bij Crystal Palace dan over de kwaliteiten van Frank de Boer.”

Met het ontslag lijkt de buitenlandse trainerscarrière van De Boer in de kiem gesmoord te zijn, want welke Europese club wil nog in zee met een coach die twee keer binnen enkele maanden de laan is uitgestuurd?

„Natuurlijk loopt hij het risico dat nu zijn internationale trainersloopbaan voorlopig voorbij is”, zegt Marsman. „Maar dat denk ik toch niet hoor. Ik ga er vanuit dat mensen die er werkelijk over gaan hier wel doorheen kunnen kijken.”

De paralellen met de spelersloopbaan van De Boer zijn te trekken. Ook als voetballer maakte De Boer niet de gelukkigste keuzes wat buitenlandse clubs betreft. Net als de trainer De Boer bleef ook de speler De Boer te lang bij Ajax. Toen hij uiteindelijk na een arbitragezaak en veel moddergooien vertrok naar Barcelona, koos hij voor een club met een vertrouwde coach (Louis van Gaal) en meer Nederlanders (zeven!) in de basisploeg dan een gemiddeld Eredivisieteam. Bovendien was het Barça van Van Gaal over de top heen. In het eerste half jaar (De Boer kwam over in januari) pakte hij nog wel de Spaanse landstitel, maar de jaren daarna beleefde De Boer geen succes en ging het bergafwaarts met de Catalaanse grootmacht.

Oranje

Na Barça speelde de Nederlander nog 23 duels bij het Turkse Galatasaray, 15 wedstrijden bij Glasgow Rangers en in totaal 17 duels bij Al-Rayyan en Al Shamal in Qatar. Het rijtje clubs is mooi op papier, maar een speler met zijn kwaliteiten had een mooiere internationale loopbaan verdiend. Hetzelfde geldt nu voor zijn trainersloopbaan. In Nederland is De Boer onomstreden. Bij Ajax was hij als trainer ongekend succesvol met vier landstitels in 5,5 jaar. Maar na zeperds bij Inter en nu Crystal Palace zal De Boer voortaan wel drie keer nadenken voor hij weer ergens instapt. „Dit is inderdaad heel vervelend voor De Boer”, zegt Marsman. „Hij zal zich nu ook wel afvragen: ‘Is dit nou wat ik wil?’”

Maar misschien moest het allemaal wel zo zijn. Want nu kan De Boer rustig wachten tot bondscoach Dick Advocaat klaar is bij Oranje en beginnen met de belangrijkste taak in het Nederlandse voetbal: het herbouwen van het Nederlands elftal. „We hebben er inderdaad een mooie kandidaat bij voor Oranje. Hij is er voetbaldier genoeg voor.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.