Lasse Schöne: Zo kan het niet langer
Verliezen van de amateurs van AVV Swift en vier dagen later in de Johan Cruijff Arena winnen van Ajax, Vitesse deed het en in Nederland kan dat gewoon. Het zegt veel over de staat van de Eredivisie in het algemeen en Ajax in het bijzonder. De 1-2 zege die de Arnhemmers zondag boekten in de hoofdstad lijkt wel het begin van het einde te betekenen voor Ajax-trainer Marcel Keizer.
De voormalig coach van Cambuur werd deze zomer doorgeschoven van Jong Ajax naar het eerste toen Peter Bosz een gouden kans kreeg aangeboden bij Europese topclub Borussia Dortmund. Op dat moment werd de aanstelling door veel kenners als logisch gezien. Keizer was succesvol bij ‘Jong’ en kende daardoor alle jeugdspelers en was goed bekend met het zogenaamde ‘Ajax-systeem’.
Valse start
Maar na een krankzinnige zomer, waarin de Amsterdammers diep geraakt werden door ‘het drama Nouri’ en sportief ernstig verzwakten door het vertrek van topspelers als Davy Klaassen, Davinson Sánchez en Bertrand Traoré, kende Keizer een valse start. Vooral omdat Ajax de tientallen miljoenen aan transfergeld op de bank parkeerde en niet massaal investeerde in nieuwe topspelers.
Na een mislukte voorronde speelt Ajax geen Europees voetbal en na zes competitieduels moest Keizer al acht verliespunten incasseren. Dat zijn er drie meer dan Bosz vorig seizoen, die ook een stroeve start kende in Amsterdam. Het verschil met toen is dat er in het Ajax van nu geen enkele lijn te ontdekken is, het team hangt als los zand aan elkaar. Tegen Vitesse speelde Ajax de slechtste thuiswedstrijd in jaren, en dat zegt heel veel.
https://twitter.com/AjaxTalkz/status/911946141549375490
„Of het echt de slechtste was weet ik niet. Ik heb niet al onze wedstrijden in mijn hoofd zitten, maar dit was inderdaad niet best”, reageerde invaller Lasse Schöne na afloop van de wanvertoning tegen Vitesse. „Ik vond ons slap, veel te veel achteruitlopen en de instelling was niet goed. We straalden geen geloof uit en waren angstig aan de bal. Het leek vaak of iedereen maar wat deed, er moet wel een bepaalde lijn inzitten. We moeten wel vanuit onze positie blijven spelen.”
Op teveel posities binnen de club zitten momenteel mensen met verkeerde titels voor hun naam. En dat begint aan de top. Edwin van der Sar ís geen directeur en Marcel Keizer ís geen toptrainer en aanvoerder Joël Veltman ís geen leider van deze ploeg. Bij Ajax is de prestatie van Bosz vorig jaar eigenlijk nooit op waarde geschat. Want door Bosz voetbalde Ajax zo leuk en door Bosz haalde Ajax de finale van de Europa League. De Amsterdamse beleidsbepalers probeerden de rol van de ‘passant’ Bosz zoveel mogelijk te bagatelliseren. Natuurlijk kregen ze gelijk dat hij een passant was, maar het was bizar om te veronderstellen dat een coach die degradeerde met Cambuur de rol van Bosz zonder problemen zou overnemen.
Gebroken man
Wie Keizer gisteren een uur na de wedstrijd zag staan in de catacomben van de Johan Cruijff Arena, zag een gebroken man. Onderuitgezakt met de armpjes wat lullig over elkaar stond de Ajax-trainer met diepe wallen onder zijn ogen te wachten op een interviewer. Niets wees erop dat hier een man stond die Ajax binnen korte tijd weer op de rails gaat krijgen. De grote vraag momenteel is dan ook: gaat Keizer dit nog wel omdraaien? „Niet alleen hij, maar wij allemaal moeten voor de ommekeer zorgen”, zei Schöne. „Want zo kan het niet langer.”
Maar is daar wel tijd voor? Volgende week wacht de loodzware uitwedstrijd tegen nummer twee sc Heerenveen en bij een nieuwe nederlaag wordt de positie van Keizer onhoudbaar. Onder Keizer speelde Ajax in totaal elf wedstrijden en werd er alleen gewonnen van FC Groningen, PEC Zwolle, VVV en Scheveningen.
Keizer zelf deed op de persconferentie in ieder geval voorkomen alsof hij er nog geloof in heeft. „Jazeker, ik zie genoeg aanknopingspunten. Niet in deze wedstrijd misschien, maar in de duels hiervoor heb ik genoeg gezien, waardoor ik denk dat we dit gaan omdraaien.”