Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 5 apr 2017
Leestijd: 6 minuten

De ‘bad boys’ van de Nederlandse voetbalvelden

Tegen voetballer Evander Sno is een taakstraf van 240 uur geëist. De speler van RKC is niet de enige ‘bad boy’ op de Nederlandse velden. Er zijn nogal wat voetballers geweest die in de loop der jaren voor de rechter moesten verschijnen. De een door dommigheid, de ander door pech en weer een ander die met voorbedachten rade de wet overtrad. Het ene delict is zwaarder dan de ander, met als uitschieter Fred Ros die bewust voor het criminele circuit koos in plaats van een vol stadion.

Paradiso als boksring

RKC-speler Evander Sno moest zich gisteren in de Amsterdamse rechtbank verdedigen voor zijn rol bij vechtpartij in de zomer van 2013 in Paradiso. Samen met zijn twee broers zou de voormalige speler van onder meer Celtic en Ajax twee mannen zwaar hebben mishandeld. Zijn broers lieten de rechtszaak aan zich voorbijgaan. De officier van justitie eiste tegen het duo eveneens taakstraffen van 60 en 240 uur. Op videobeelden was te zien dat de gebroeders Sno een man, die al op de grond lag, schopten en sloegen. Buiten op straat werd zijn vriend ook te grazen genomen. Sno zou zich vooral schuldig hebben gemaakt aan slaan.

Bebouwde kom als racecircuit

Voor de familie Putman is 9 september 1995 een dramatische dag. Meneer Putman keerde zijn auto op de Werengouw in Amsterdam-Noord en die verkeershandeling werd hem noodlottig. Een rode BMW-M3-cabriolet raakte vol de linkerflank van zijn auto. Putman kwam om het leven, zijn vrouw raakte ernstig gewond. De bestuurder was Patrick Kluivert, op dat moment de 19-jarige spits die Ajax enkele maanden daarvoor de Champions League heeft bezorgd. Kluivert reed met een geleende en onverzekerde auto minimaal 89,2 kilometer per uur, waar 50 was toegestaan. „De verdachte heeft een ongeoorloofd risico genomen”, luidde het oordeel van de rechtbank. Behalve tot 240 uur dienstverlening, die in de plaats kwam van de eerdere geëiste zes maanden gevangenisstraf, werd de negentienjarige Ajax-vedette veroordeeld tot anderhalf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid en tot een voorwaardelijke straf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar.

Boem, boem, slik, slik

Theo Lucius verkocht in 2003 illegaal vuurwerk aan een man uit Breda, die bij het afsteken een oog kwijtraakte. De voormalige middenvelder van PSV en Feyenoord werd veroordeeld tot 80 uur taakstraf, maar ging in hoger beroep. Dit pakte niet goed uit. In hoger beroep werd Lucius, momenteel kroegeigenaar, veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Lucius had op dat moment een bijbaantje bij een vuurwerkhandel en moest volgens de rechter weten dat het om gevaarlijk vuurwerk ging. Lucius is hardleers, want vorig jaar kreeg hij een taakstraf van 60 uur opgelegd voor onbevoegd rijden en een taakstraf van 20 uur opgelegd voor drugsbezit.

Keihard op en naast het veld

Ton Pattinama speelde voor Excelsior, FC Utrecht, Heracles en FC Den Haag. Hij stond bekend als een keiharde verdediger. Hij bleek niet alleen op het veld keihard, maar ook daarbuiten. In 2009 vond de politie in een van zijn panden een wietkwekerij, maar Pattinama hield vol dat hij van niets van wist. Een aantal maanden later werd hij veroordeeld met zijn zoon Edinho, toen speler van NAC, voor mishandeling en bedreiging van een minderjarige jongen. Volgens getuigen zou Pattinama senior ‘Ik schiet je hartstikke dood’, ‘Ik maak je af’ en ‘Je bent van mij’ naar de knul hebben geroepen. Daarbij zou de ex-prof met zijn vinger langs zijn keel hebben gestreken. Pattinama werd daarnaast ook veroordeeld voor heling, uitkeringsfraude en het rijden onder invloed.

Een vluchtende ‘Tank’

Twintig jaar na Theo Laseroms sloot het Legioen met Ulrich van Gobbel een nieuwe ‘Tank’ in hun armen. Ulrich van Gobbel speelde naast Feyenoord voor Willem II, Galatasaray, Southampton en Oranje. Na een slepende blessure moest hij in 2002 noodgedwongen stoppen. De voormalige rechtsback kwam in 2003 samen met John Veldman en Glenn Helder in het nieuws door een conflict met het pensioenfonds voor profvoetballers, CFK. Ze eisten onmiddellijke uitbetaling van hun opgebouwde pensioen. Het bleek dat Van Gobbel financieel aan de grond zat. Hij had niks gespaard en zijn winti-winkel in Rotterdam ging failliet. In 2006 werd van Gobbel verdacht van het verduisteren van leaseauto’s. Daarna vluchtte hij en werd er een opsporingsadvertentie in een krant geplaatst. Toen hij gevonden werd, veroordeelde de rechter Van Gobbel tot 4 maanden cel. In april 2008 werd deze straf door het Gerechtshof in Den Haag omgezet in een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur. Van Gobbel is nu specialistentrainer bij Feyenoord.

Zeven maanden brommen

Glenn Helder was een flegmatieke aanvaller van Sparta, Vitesse, Arsenal en Benfica. In Londen vergokte Helder zijn kapitaal in het casino, waarna een enorme schuld volgde. Hij scheidde van zijn vrouw, sliep in zijn BMW. Uiteindelijk kwam Helder zeven maanden in de gevangenis te zitten wegens bedreiging, mishandeling, diefstal en verboden wapenbezit. Momenteel gaat het goed met Helder. Hij is onder meer te boeken voor feestjes als percussionist, toert met FC De Rebellen langs de theaters en geeft lezingen.

De andere Jan Mulder

Iedereen kent de Jan Mulder van Anderlecht en Ajax die nu schrijver is en in praatprogramma’s zit, maar er is ook een Jan Mulder die ooit voor Feyenoord en SVV speelde. Deze Jan werd in 1999 veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Hij werd schuldig bevonden aan doodslag op een van zijn beste vrienden, de autohandelaar Jan Baas. In een dronken bui kreeg Mulder ruzie met Baas in de haven van Brielle. Mulder trapte Baas een paar keer op het hoofd. Deze trappen bleken fataal en Baas overleed. In 2013 werd Mulder ook nog genoemd als mogelijke spil in een omkoopschandaal in het seizoen 1992-1993 van Telstar. Tegen Zwolle zou Mulder bij een 1-0 voorsprong opzettelijk een penalty hebben veroorzaakt en maakte hij ook nog eens een eigen doelpunt. „Iemand die zulke dingen durft te beweren, sla ik z’n kop eraf”, aldus Mulder toen hij geconfronteerd werd met de beschuldigingen.

Koelbloedige makelaar in de dood

Fred Ros voetbalde bij FC Volendam en FC Utrecht, waar hij de kleedkamer deelde met Jan van Halst. „Het kon Ros nooit zo veel schelen als hij ernaast stond”, vertelde de oud-speler van onder meer Ajax en FC Twente ooit over zijn beruchte teamgenoot. Het criminele circuit lonkte meer dan een vol stadion voor Ros die zich ontpopte als een explosieven- en wapenexpert. Al snel stond Ros in de onderwereld bekend als een koelbloedige makelaar in de dood. In 2013 legde de Amsterdamse rechtbank hem een celstraf van 30 jaar op. Op 12 september 2014 werd Ros kroongetuige in het liquidatieproces. Zijn straf werd met de helft verminderd.

https://www.youtube.com/watch?v=QKEAsH2lHVs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.