Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 22 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Gokschandalen: van lichtmasten tot slaapmiddelen

Dat de bijna 150 kilo wegende reservedoelman Wayne Shaw van Sutton United maandagavond tijdens het FA Cup-duel met Arsenal een pasteitje at, was op zich geen verrassing. Er kon zelfs geld op ingezet worden bij wedkantoren. Maar het feit dat de stevige goalie wist dat er geld op ingezet kon worden, maakte zijn hilarische actie strafbaar. Clubman Shaw werd op staande voet ontslagen. De Engelse voetbalbond kondigde dinsdag een onderzoek aan om erachter te komen of Shaw de regels heeft overtreden. Shaw zelf ontkent overigens dat hij iets fout heeft gedaan.

De Deen Nicklas Bendtner moest bijna vijf jaar geleden zwaar boeten voor een reclame-uiting van een wedkantoor op zijn onderbroek. De Deen liet bij de interland Portugal-Denemarken opzichtig zijn onderbroek zien na een doelpunt. De tekst Paddy Power was duidelijk zichtbaar. De UEFA kon niet lachen om de onderbroekenhumor van Bendtner en schorste hem voor één duel en gaf hem bovendien een boete van 100.000 euro. Die boete werd overigens lachend betaald door het Ierse wedkantoor dat blij was met alle aandacht.

In 1999 werd de Chinees ‘Danny’ Wai Yuen Liu opgepakt toen hij met twee Maleisische gangsters in zijn BMW wegreed bij het stadion van Charlton Athletic. Het drietal had samen met een handlanger de lichtmasten in het stadion geprepareerd, zodat zij die met een afstandsbediening konden uitschakelen. Charlton speelde een dag later tegen Liverpool. Bij twee eerdere duels was het de bende wel gelukt om de lichtmasten bij West Ham United en Crystal Palace uit te schakelen bij een gunstige stand voor hun goksyndicaat. Per gestaakte wedstrijd verdiende de bende zo’n 35 miljoen euro.

Bij de oefenwedstrijd tussen het Roemeese Astra Giurgiu en Pogon Szczecin uit Polen van vorige maand probeerde de scheidsrechter duidelijk iets bij te verdienen. De arbiter deelde strafschoppen uit alsof hij Oprah Winfrey was. Maar de spelers waren niet van plan mee te werken aan dit opvallende staaltje van matchfixing. Bewust schoten zij iedere strafschop naast of zachtjes naar de keeper. Dit tot woede van de arbiter.

Slaapmiddel

Marco Paoloni, oud-keeper van de Italiaanse voetbalclub U. S. Cremonese, werd in 2012 voor de tweede keer geschorst. Hij bleek meerdere wedstrijden gemanipuleerd te hebben. Paoloni ging zelfs zo ver dat hij tijdens de wedstrijd slaapmiddelen door de drank van zijn eigen teamgenoten mengde. De Italiaanse politie ontmaskerde hem na het afluisteren van zijn telefoongesprekken en nadat een ploeggenoot een verkeersongeluk had gekregen vanwege de slaapmiddelen. Paoloni verklaarde later dat hij gokschulden bij de maffia had.

Lichtmasten werden vaker gebruikt bij matchfixing. Zo kon Tenerife in 2002 degradatie alleen voorkomen als het zelf won van Bilbao en als concurrent Mallorca zou verliezen. In de rust gingen de lichtmasten plotseling niet meer aan. Pas nadat bekend was geworden dat Mallorca had gewonnen en Tenerife dus was gedegradeerd, deden de lampen het opeens weer. Tenerife, dat 2-1 voorstond, verloor alsnog met 3-2 en er was uren voor de wedstrijd opvallend veel ingezet op dat resultaat.

Een van de allergrootste boeven in het internationale voetbal is voormalig Steaua Boekarest-eigenaar Gigi Becali. De bizarre Becali, die er trots op is dat hij homofoob, antisemiet en racist is, stapte in 2008 met een koffertje vol bankbiljetten richting Cluj. In die stad stond dat jaar op de laatste speeldag de beslissende competitiewedstrijd Universitatea Cluj-CFR Cluj op het programma. Als Universitatea zou winnen, was Steaua kampioen en als CFR zou winnen, waren zij kampioen. Becali bood Universitatea ruim 1 miljoen euro voor de overwinning in wat later bekend werd als ‘The Briefcase Case’.

Tot tweemaal toe werd Italië wereldkampioen terwijl het land op z’n kop stond door een even ongelooflijk als gigantisch omkoopschandaal in de Serie A. Zo was er in 1980 ‘Totonero’. Twee winkeliers uit Rome maakten bekend dat spelers op grote schaal wedstrijden verkochten in de illegale toto. Ondanks het schandaal werd Italië in 1982 wereldkampioen voetbal. In 2006 gebeurde precies hetzelfde na het schandaal dat bekend werd onder de naam Calciopoli.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.