KNVB gaat niet gegeven gele kaart Nathan bespreken
Hoe erg de gebeurtenis ook is, na de vliegramp met de selectie van de Braziliaanse club Chapecoense werden her en der gele kaarten uitgedeeld aan spelers die de omgekomen voetballers wilden eren door na een doelpunt hun shirt uit te trekken.
Neem Edinson Cavani van Paris Saint-Germain, die afgelopen woensdag na zijn rake strafschop tegen Angers met een boodschap op een ondershirt zijn medeleven wilde betuigen. De scheidsrechter was onverbiddelijk en gaf hem een prent. Het shirt uittrekken is nu eenmaal niet toegestaan op een voetbalveld.
Die regel is ook in Nederland van kracht, maar zaterdagavond hield arbiter Jochem Kamphuis tijdens Vitesse-PEC Zwolle in een vergelijkbare situatie zijn kaarten op zak. De Braziliaan Nathan maakte namens de Arnhemmers de bevrijdende 3-1 en ontdeed zich van zijn geel-zwarte shirt om iedereen een shirt van ‘Chape’ te tonen.
Terwijl hij zijn vingers naar de hemel richtte en met zijn ogen dicht aan zijn overleden landgenoten dacht, liep Kamphuis terug naar de middenlijn. Na de wedstrijd legde de scheidsrechter uit waarom hij de regels niet hanteerde: „Ik moest geel geven, maar ik wist meteen dat ik dat niet ging doen. Het is een verschrikkelijke gebeurtenis. Voor die jongen is het speciaal dat hij scoort en hij zijn vrienden op deze manier kan eren.”
Scheidsrechter Kamphuis: "Ik had echt zoiets van: ik geef Nathan sowieso geen gele kaart." #ForçaChape #vitzwo https://t.co/uG5zuKvUdB
— ESPN NL (@ESPNnl) December 3, 2016
De kans bestaat dat die beslissing een staartje krijgt. KNVB-scheidsrechtersbaas Dick van Egmond gaat het geval deze week met zijn technische staf bespreken. „Dan kijken we wat we ervan vinden en wat onze boodschap richting de scheidsrechters zal zijn.”
Kamphuis oogstte veel lof met het niet uitdelen van de kaart, maar tussen de regels door is duidelijk dat Van Egmond er niet al te blij mee is. „Het mag geen precendentwerking hebben, zodat anderen het ook gaan doen. We willen het gewoon niet hebben dat spelers hun shirt uittrekken.”
Juiste beslissing
Kamphuis heeft niet het gevoel dat hij iets verkeerd heeft gedaan. „Ik hoor het wel. Het interesseert me uiteraard wel wat men ervan vindt, maar het voelde als een juiste beslissing. Daarom heb ik het op deze manier gedaan.”
Operationeel directeur betaald voetbal Gijs de Jong laat op de website van de KNVB weten dat Kamphuis volgens hem juist heeft gehandeld: „Soms moet je durven het anders dan anders te doen en dat heeft Jochem perfect aangevoeld. Scheidsrechters zijn mensen van vlees en bloed en dat moeten we koesteren. Natuurlijk zijn er regels, maar dit was voor ons de uitzondering die de regel bevestigt.”
Wereldvoetbalbond FIFA besloot in 2003 al dat spelers niet langer hun shirt mochten mochten uittrekken. „In het belang van het hooghouden van de discipline heeft het bestuur besloten dat dergelijke praktijken vanaf heden verboden zijn tijdens wedstrijden”, luidde het officiële statement destijds. Tien jaar later werd besloten dat teksten op ondershirts eveneens bestraft zouden worden. De KNVB nam beide maatregelen over van de FIFA.