Johan van Boven
Johan van Boven Sport 8 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

‘Kans op vervolging maker Vermeer-pop zeer klein’

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar wegens bedreiging. Dat is de maximale straf die de Ajax-supporter kan krijgen voor het ophangen van een pop met Vermeer op de rug en een touw om de nek, zoals hij zondag in de ArenA tijdens de wedstrijd deed.

„Maar die straf zal hij nooit krijgen”, zegt voetbaladvocaat Christian Visser. „Ook al eist het openbaar ministerie de maximale straf, de rechters in Nederland vinden die blijkbaar altijd te hoog. Niemand in Nederland krijgt zo’n straf voor bedreiging, dus ook niet als zoiets in een stadion gebeurt.”

Pistool

De oproep van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen om hooligans harder te straffen heeft dus weinig zin. Visser: „Dan denkt de rechter niet: goh, de KNVB wil hogere straffen, dus dat gaan we doen. Hij vergelijkt het gewoon met de straffen die hij de rest van de week oplegt. Iemand die met een pistool zwaait, krijgt bijvoorbeeld een half jaar cel opgelegd.” Volgens de richtlijn termijn stadionverbod van de KNVB krijgt de dader daarnaast een stadionverbod van maximaal drie jaar en een boete van 450 euro.

Visser acht de kans groot dat het bij een stadionverbod en boete blijft. Strafrechtelijke vervolging voor bedreiging is volgens hem zo goed als onmogelijk. „Er is pas sprake van bedreiging als bij de bedreigde de redelijke vrees kon ontstaan dat het misdrijf waarmee gedreigd werd daadwerkelijk zou worden gepleegd. Gezien de feiten en omstandigheden denk ik niet dat bij Vermeer de vrees kon ontstaan dat hij zijn leven zou verliezen. De supporter kan dan ook niet succesvol worden vervolgd voor bedreiging. Dat iets smakeloos is, betekent niet dat het ook strafbaar is.”

In Nederland wordt al járen geroepen om hogere straffen. Daarbij wordt vaak verwezen naar Engeland, waar misdragende fans soms nóóit meer een stadion in mogen en torenhoge boetes opgelegd krijgen. Voetbaladvocaat Visser gelooft niet in de afschrikkende werking van dergelijke maatregelen.

„Ik kan me natuurlijk niet verplaatsen in de jongen die de Vermeer-pop ophing, maar ik denk niet dat hij de volgende afweging heeft gemaakt: als ik er een stadionverbod van drie jaar voor krijg doe ik het wel, als er zeven jaar op staat, dan doe ik het niet. Hij realiseerde zich waarschijnlijk niet eens dat dat hij opgepakt kon worden.”

Vrijgesproken

Dat hij in zijn kraag werd gevat, was te danken aan de camera’s die in de Amsterdam ArenA hangen. Maar niet elk stadion in Nederland heeft de beschikking over zo’n modern systeem. „De beelden die in De Kuip worden gemaakt zijn veel minder scherp”, zegt Visser. „Zo werden er fans vrijgesproken omdat niet kon worden vastgesteld of zij daadwerkelijk met vuurwerk hadden gegooid.”

De oerwoudgeluiden van ADO Den Haagfans richting Ajacied Riechedly Bazoer, de doodsbedreiging aan het adres van Feyenoorder Marko Vejinovic en de Vermeer-pop in de ArenA; na de winterstop was het tijdens elke speelronde in de Eredivisie raak. De KNVB zit met de handen in het haar, vanwege de imagoschade van de competitie. Volgens Visser is het in ieder geval een pluspunt dat in alle gevallen daders zijn opgepakt. ,,Dat was bij FC Utrecht eerder dit seizoen wel anders nadat fans zich schuldig hadden gemaakt aan antisemitische teksten. Op dat gebied is er dus in ieder geval vooruitgang geboekt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.