Op korte termijn geen oplossing uitfans Klassieker
Rond elke wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax is het opnieuw onderwerp van gesprek: wanneer kunnen de supporters van beide clubs weer bij elkaar op bezoek? Voorlopig weet niemand het antwoord.
In 2009 was voor de burgemeesters van Amsterdam (toen nog Job Cohen) en Rotterdam (Ahmed Aboutaleb) de maat vol, nadat het rond Ajax-Feyenoord weer volledig uit de hand was gelopen. Geweldsincidenten en spreekkoren zorgden ervoor dat er een uitsupportersverbod van maar liefst vijf jaar werd ingevoerd door de twee burgervaders. Het werd simpelweg te duur voor de gemeentes om een politiemacht op de been te brengen die de boel in toom kan houden.
Te vroeg
Inmiddels zijn we 6,5 jaar verder, maar woensdagavond zitten de Ajaxsupporters tijdens de bekerklassieker nog altijd thuis in plaats van in De Kuip. Dat heeft twee oorzaken. Ten eerste gaven beide supportersverenigingen in 2013 aan dat ze nog niet klaar waren voor het einde van het verbod. „Ze vonden het te vroeg, ze durfden het nog niet aan. Dat verbaasde ons”, aldus de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb. „De burgemeesters hebben toen oplossingen aangedragen. Bijvoorbeeld door voor te stellen alleen vrouwen of gezinnen in het uitvak plaats te laten nemen. Maar daar zagen de supportersverenigingen niets in.”
Ten tweede zorgde de bekerfinale van 2014 tussen Ajax en PEC Zwolle voor een nieuw dieptepunt. De supporters uit Amsterdam hielden behoorlijk huis in het stadion van de aartsrivaal, waarna de clubleiding van Ajax aankondigde drie jaar geen uitfans meer mee te nemen naar Rotterdam. „Al kan Ajax niet zomaar eenzijdig bepalen hoelang zo’n periode duurt”, zegt de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester. „We zullen altijd blijven zoeken naar een oplossing, want het is nog steeds ieders intentie om wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax met beide supportersgroepen af te werken.”
Een soort mediator, die volledig los van de twee clubs staat, moet daarbij de helpende hand bieden. Zolang het einde van het verbod nog niet in zicht is, wil de supportersvereniging van Ajax geen officiële reactie geven. De gedachte is: hoe meer er over dit onderwerp wordt gezegd en geschreven, des te heter het hangijzer wordt.
Bier
Bij de Feyenoord Supportersvereniging vrezen ze inmiddels ook dat de situatie alleen maar explosiever wordt, naargelang de tijd door blijft tikken. „Ik vergelijk het met als je geen bier mag drinken”, zegt voorzitter Ron Smit.
„Als je dan wel weer een biertje mag drinken, neem je er gelijk te veel. De jongere generatie fans was 10 jaar toen het verbod van kracht werd. Die supporters hebben nog nooit een Klassieker mét Ajaxfans meegemaakt. Als dat wel weer kan, weten ze niet wat ze meemaken. Dus als je heel lang wacht met het weer toestaan van uitfans, is de kans alleen maar groter dat het uit de hand loopt. Dat heb ik ook tegen Aboutaleb gezegd. Van mij mag het het uitvak snel weer vol zitten.”
Dat ’snel’ kan Smit wel vergeten, zegt de woordvoerder van Aboutaleb. „Het is iets voor de lange termijn.”