Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 28 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Duikers vinden scheepswrak vol champagne en ‘koninklijk’ mineraalwater

Al meer dan veertig jaar is de Poolse Tomasz Stachura duiker, maar een vondst als deze deed hij nog nooit. Onlangs ontdekten hij en zijn collega’s een scheepswrak voor de Zweedse kust dat vol lag met dure champagne en een wel heel bijzondere voorraad mineraalwater.  

Stachura en zijn collega’s ontdekten het wrak vorige week per toeval, zo’n 37 kilometer ten zuiden van het Zweedse eiland Öland. „Op weg naar Zweden bekeken we uit nieuwsgierigheid alle items ‘om te checken’ op onze lijst. Plotseling gaf de echosonde een smal wrak aan, dat nauwelijks de moeite waard leek te zijn om verder te onderzoeken. Toch besloten twee collega’s een snelle duik te maken om het met speciale apparatuur van dichtbij te kunnen bekijken. Toen ze na bijna twee uur weer bovenkwamen, wisten we al dat het iets heel interessants was.”

Mineraalwater voor voor koninklijke families

Het schip lag vol met oude flessen champagne, maar dat was niet het boeiendste. De meest bijzondere vondst zijn de oude flessen mineraalwater die aan boord van het wrak liggen. „Op foto’s van de ongeveer honderd kruiken zagen we lakzegels van Selters, een Duitse firma die nog altijd bestaat”, aldus Stachura. „Dankzij de vorm van het zegel weten we dat de lading is gemaakt tussen 1850 en 1867. Destijds werd mineraalwater bijna als medicijn gezien en alleen geschonken aan koninklijke tafels. De waarde was zo hoog dat de transporten werden begeleid door de politie.” 

Zelfs de keramiekfabriek waar het mineraalwater gebotteld werd bestaat nog. „We staan met hen in contact voor nadere details’’, zegt Stachura.

Champagne mag nog niet boven water worden gehaald

Ook de Zweedse autoriteiten en het onderzoeksinstituut Maris van de Universiteit van Södertörn zijn op de hoogte gebracht. „We staan in contact met hoogleraar Johan Rönnby, die verantwoordelijk is voor al het onderwateronderzoek in Zweden en we hebben richtlijnen ontvangen over hoe we nu moeten handelen en hoe we in de toekomst gezamenlijk het wrak kunnen onderzoeken.”

De ruim 170-jaar ouder flessen champagne mogen vanwege de Zweedse wet- en regelgeving nog niet boven water worden gehaald. „De flessen liggen er al 170 jaar, dus we kunnen ze nog wel een jaartje langer laten liggen.”

No to chyba mamy ten skarb Zresztą oceńcie sami -)W zeszłym tygodniu w drodze do Szwecji sprawdzaliśmy wszystkie …

Posted by Tomasz Stachura on Tuesday, July 23, 2024

Tips voor meer energie voor de altijd-vermoeide mensen onder ons

Dit is waarom je ‘s avonds laat beter niet meer kunt eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties