Imanuelle Grives gaat terug de cel in voor documentaire: ‘Ik zal nooit meer in de cel belanden. Behalve voor tv’
De Rotterdamse Imanuelle Grives (37) gaat vanavond weer de cel in. Ditmaal niet voor een drugsvangst, maar voor de Vlaamse documentairereeks Recht Naar de Gevangenis.
„Dat ik toen werd opgepakt beschouw ik als een goddelijke interventie”, vertelt Grives in een interview met Het Laatste Nieuws.
Imanuelle Grives terug de cel in
Voor het Belgische tv-programma Recht Naar de Gevangenis keert Grives terug achter de tralies. In het programma leren hoge ambtenaren van ex-gedetineerden over het gevangenisleven.
Grives vond het „verstikkend” om er weer te zijn . „Maar ik vond de insteek van de docu heel interessant, want hoge ambtenaren en ex-gedetineerden kunnen veel van elkaar leren.”
‘Blij dat het mij is overkomen’
In 2019 werd de Rotterdamse actrice op het Belgische festival Tomorrowland opgepakt met haar zakken vol drugs. Het Airbnb-appartement waarin ze verbleef, bleek ook drugs te bevatten toen het werd doorzocht. In eerste instantie verklaarde de Grives dat ze de drugs nodig had voor haar rol in een film over drugs, maar de rechter geloofde dit niet. Ze kreeg een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Uiteindelijk zat ze twee maanden in de gevangenis.
„Het klinkt misschien vreemd, maar achteraf ben ik heel blij dat het me is overkomen”, vertelt Grives tegen Het Laatste Nieuws. „Ik bevond me in een heel destructieve fase in mijn leven. Niets boeide me nog, ik wilde nergens meer aan denken. Ik nam die dag al geestverruimende middelen als ontbijt en net daarvoor was ik al een keer met veel te veel alcohol achter het stuur gekropen”, gaat ze verder.
„De kans dat het die zondag verkeerd ging aflopen was heel groot, toch werd ik er die dag random uitgepikt door de politie. Het voelde als een goddelijke interventie. Het hele gebeuren dat er op volgde, gaf me de kans stil te staan bij mijn leven en, hoe verschrikkelijk de manier waarop ook was, opnieuw te beginnen.”
Gebeurt swingen in een modderig weiland in Drenthe? ‘Het stereotyperende beeld klopt niet’