Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Opvallend 29 okt 2022
Leestijd: 6 minuten

Wilhelmien is kattenfluisteraar: ‘Het is een natuurlijke gave’

Van katten je carrière maken en de hele dag met ze bezig zijn: voor sommigen een droom, anderen moeten er dan weer niet aan denken. Maar voor Wilhelmien Kool, werkzaam bij AniCura Specialistische Dierenkliniek Utrecht, is het werkelijkheid. Zij bezit namelijk een ‘gave’ die zelfs in de wereld van de dierengeneeskunde niet veel voorkomt: ze is een kattenfluisteraar, kun je wel zeggen. Ze geeft ook tips voor hoe met katten om te gaan én noemt een aantal misverstanden.

Wilhelmien: „Toen ik bij een dierenkliniek ging werken, bleek al snel: dit is bijzonder. Voor mij was het normaal dat ik zo goed met katten kon omgaan, maar anderen zagen er iets heel speciaals in.” Carrière maken met katten, het kan dus echt. Zeker dankzij allerlei opleidingen die er zijn om het kattengedrag beter te begrijpen. Want veel mensen zullen weten dat honden zich makkelijker laten aanhalen en misschien ook wel laten onderzoeken dan katten.

Bij katten gaat het veelal om controle, rust en de aangegeven grenzen. Wanneer Metro Wilhelmien telefonisch spreekt, komt ze net bij een onrustig katje vandaan: „Ik werd erbij gehaald omdat ze de eigen dierenarts flink had gebeten. We waren even wat voorzichtiger, maar het ging allemaal goed.”

Dat is precies waar Wilhelmiens specialisme ligt: door haar rustige inborst reageren katten over het algemeen heel goed op haar. „Hoe dat precies werkt, is lastig uit te leggen. Het is een soort gave, dat zit in mij. Kennelijk voelen katten zich daar heel goed bij en kunnen ze wat ontspannen. Ik ben niet bang, dat scheelt ook al”, legt ze uit. Wat het belangrijkste is als een kat angstig is? Vooral rustig blijven, ze op hun gemak stellen en gelijk vastpakken. Maar tegelijkertijd: hoe minder je aan ze zit, hoe beter. „Je moet ze de tijd geven. Eigenaren kunnen zelf ook al veel doen, voordat ze naar de dierenarts gaan.” Tips voor wat je zelf kunt doen als voorbereiding, vind je in het kader.

Een katten-carrière: ‘Van kinds af aan mijn roeping’

Voor Wilhelmien was het al heel vroeg duidelijk dat dieren haar roeping waren. „Ik ben van kinds af aan al echt een dierenliefhebber”, vertelt ze ons. „Ik nam van alles mee naar huis om ervoor te zorgen, mijn ouders vonden dat allemaal prima en die hebben dat goed ondersteund. Op mijn tiende ging ik zelfs al aan de slag als vrijwilliger bij de kinderboerderij. Daarna, op mijn twaalfde, werkte ik bij een pension waar veel katten waren. Toen bleek hoe bijzonder het was dat ik zo goed met katten kon omgaan.”

De kattenfluisteraar vertelt dat katten zich op een heel natuurlijke manier fijn voelden bij haar. „Toen ik eenmaal bij een dierenarts ging werken, maakte die ook de opmerking dat mijn ‘gave’ heel bijzonder was. Klanten zeiden het ook: ‘Normaal kon dit niet, maar nu is een onderzoek en zelfs bloedafname mogelijk’. Het was bijna zonde om niet iets te doen met die ‘gave’. Het wordt ook steeds leuker als je ze meer snapt.”

Misverstanden

Dieren worden doorverwezen naar de kliniek waar Wilhelmien werkt, als er iets ‘meer’ aan de hand is. Net als een huisarts kan doorverwijzen naar het ziekenhuis, verwijst een dierenarts door naar een specialist. Wilhelmien: „Een kat komt hier al niet vrijwillig en het zit in de aard van een kat om de controle te willen hebben. Als ze hier komen, neem je die controle over. Als ze zich dan ook nog ziek voelen of als ze pijn hebben, kun je je wel voorstellen wat dat met ze doet. Ik word erbij geroepen als een kat wat paniekerig is, soms staat dat al in het dossier. Andere keren waarschuwt het baasje dat de kat fel uit de hoek kan komen.”

Wilhelmien probeert ook haar collega’s wat meer bij te brengen over hoe om te gaan met een kat. Want daar bestaan nogal wat misverstanden over. Pak jij je kat bijvoorbeeld weleens in het nekvel vast? Niet meer doen. „Dat is echt not done”, legt de kattendeskundige uit. „Mensen zeggen vaak dat een moederkat dat ook doet, maar dat is bij een kitten van een paar honderd gram. Bij een grote kat kan dat echt niet meer.”

Daarnaast proberen mensen een kat ook vaak te sussen door ‘sssst’ te zeggen. „Maar voor een kat voelt dat alsof je naar ze aan het blazen bent. Dat is totaal niet fijn. Dat is zoiets kleins, maar als je gewoon zachtjes praat tegen een kat, voelen ze zich sneller op hun gemak. Zelfs het vastpakken van de kat gaat vaak fout, mensen doen dat regelmatig vanuit angst. Maar als je een kat gewoon aait en tussendoor even naar het hartje en dergelijke luistert, gaat het allemaal veel rustiger.”

Kattengedrag

Zoals gezegd: katten gedragen zich heel anders dan honden. Kattengedrag kan soms zelfs een beetje ondoorgrondelijk zijn. Want waarom laat de ene kat zich graag aanhalen, maar verstopt de andere kat zich het liefst als er visite langskomt? Volgens Wilhelmien kun je daar weinig aan veranderen. „Dat moet je ook niet willen. Als een kat heel mensenschuw is, moet je ze lekker hun gang laten gaan en niet te veel ergens toe dwingen. Verstopplekjes bieden is ook heel belangrijk. Als er visite langskomt, moet je ze niet met z’n allen de kat laten aaien als die dat niet wil.”

Wilhelmien: „Katten kunnen ook erg slecht tegen veranderingen. Maar daar kun je wel op inspelen, als je weet dat er bijvoorbeeld een nieuwe bank aankomt of wanneer je gaat verhuizen. Zorg dat er een mandje of knuffeltje aanwezig is met een eigen geur erin. Die geur is heel belangrijk. Daarom moet je een mandje ook niet te vaak wassen, tenzij ‘ie echt vies is.” Ga je verhuizen en wil je dat je kat zich snel op zijn of haar gemak voelt in het nieuwe huis? Gebruik dan een feromoonstekker. „Die scheiden feromonen uit waar ze rustig door worden”, vertelt Wilhelmien. „Die werken echt, al laat niet elke kat dat even sterk zien.”

En ben jij de gelukkige eigenaar van een kat die veel cadeautjes brengt in de vorm van dode muizen of vogels? Helaas, daar is weinig aan te doen. „Dat is echt de natuur, dat ga je niet tegen. Een kat daarvoor straffen is ook een slecht idee, dat werkt bij katten niet.” Bedank je kat dus maar uitvoerig, de volgende keer als je weer een bebloed karkas op je voeten geworpen krijgt.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/relates-seks/2022/10/stabiele-gezonde-relatie-psycholoog/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.