TikTok in de ban van ‘wondermiddel’ tegen acne: ‘Anti-roos shampoo’
TikTok is zo’n platform waar je de meest verbazingwekkende dingen ontdekt. Nu pretenderen sommige TikTokkers dat anti-roos shampoo een wondermiddel tegen acne zou zijn. Maar is dat ook zo? En hoe denken dermatologen hierover?
Een veelbekeken TikTok-video laat zien dat anti-roos shampoos als bijvoorbeeld Head & Shoulders een helende werking voor acne hebben. Tenminste, dat verkondigt Elyse Myers op haar pagina, waar zij 5,6 miljoen volgers op heeft.
TikTok in de ban van anti-roos shampoo tegen acne
Volgens de TikTokster adviseerde een dermatoloog haar ooit om haar gezicht te wassen met anti-roos shampoo. Waarom? De zink in het middel zou een magische werking hebben op de huid. Volgens Myers vind je deze goedkope huidverzorging gewoon in het shampoo-schap. Zelf gebruikt ze deze gezichtsreiniger al sinds de middelbare school.
En volgens haar kunnen luxe huidproducten niet tippen aan de anti-roos shampoo. Ze probeerde een tijdje andere middeltjes, maar greep toch wederom terug naar de shampoo. Myers blijkt niet de enige die deze truc kent. Haar video is inmiddels miljoenen keren bekeken en geliked en ook andere TikTokkers prijzen haar tip.
https://www.tiktok.com/@elysemyers/video/7148800536102423854?is_from_webapp=v1&item_id=7148800536102423854
Dermatologen over middel voor acne
Het Amerikaanse platform Health dook in de anti-roos shampoo materie en vroeg dermatologen om hun deskundige mening over deze ontdekking. Dit gezondheidsplatform leerde ons eerder al welk simpel trucje aantoont dat je te weinig drinkt. Volgens dermatoloog Julia Mhlaba heeft inderdaad de zink in de shampoo, officieel zinkpyrithion genoemd, het effect dat de TikTokkers pretenderen. Dit stofje helpt namelijk ook bij de bestrijding van roos. De zink is effectief bij behandeling van depityrosporum folliculitis, ook wel bekend als Malassezia folliculitis of schimmelacne. Maar dit blijkt niet de meest voorkomende vorm van acne.
„De meeste mensen hebben geen Pityrosporum-folliculitis, de meeste mensen hebben gewoon gewone acne vulgaris”, aldus Mhlaba. Hierbij worden de rode ontstoken puistjes veroorzaakt door met olie of dode huidcellen verstopte haarzakjes. Schimmelacne wordt daarentegen veroorzaakt door een te grote hoeveelheid gist op de huid. „Als het echte acne is, zal Head & Shoulders op je gezicht niet veel verschil maken”, aldus de dermatoloog. En ook dermatoloog Mathew Avram beaamt dat de anti-roos shampoo niet voor iedere acne-variant de juiste behandeling is.
Anti-roos shampoo kan geen kwaad
Overigens kan het volgens Health niet veel kwaad om een poging te wagen. Je kunt hooguit wat droogheid of irritatie ervaren. Evenals dokter Mhlaba vertelt dat „het niet gevaarlijk” is. Al waarschuwt ze wel voor mensen die eczeem of huidgevoeligheid hebben.
Mocht je het toch eens uit willen proberen? Dan raadt dokter Mhlaba aan om de shampoo een paar minuten op de huid in te laten werken en daarna af te spoelen met water. Tot slot vindt ze het verstandig om een goede vochtinbrengende crème aan te brengen. Dermatoloog Avram benadrukt dat er ook genoeg andere alternatieven zijn voor bestrijding van acne.
Je hoeft volgens Mhlaba bij het gebruik van de shampoo niet direct resultaat te verwachten. „Ik zou zeggen dat het een paar weken zou duren.” Maar het beste advies is, wat haar betreft, om met huidproblemen naar een dermatoloog te gaan.
Is eiwitpoeder of zuivel slecht voor je huid? Dit zegt de wetenschap