Bevallen met behulp van dolfijnen? Het kan echt!
Jawel, je leest het goed. Niet jouw arts, partner of verloskundige assisteert bij je bevalling, maar een aantal zoogdieren staan je bij. De nieuwste trend op het gebied van bevallen klinkt misschien gek, maar sommige experts zweren er bij. Maar hoe veilig is het eigenlijk om dolfijnen te laten helpen bij een bevalling?
Hoewel een bevalling met dolfijnen tegenwoordig steeds populairder wordt, is het niet helemaal nieuw. Een paar jaar geleden werd er het eerst gesproken van de ‘dolphin assisted birth’ nadat een Amerikaans koppel naar Hawaii reisde om op deze manier hun kind op de wereld te zetten. Het koppel, Adam en Heather Barrington, verbleven in een speciaal instituut waarbij verloskundigen aanwezig waren die gespecialiseerd zijn in dit soort bevallingen.
Barrington koos voor deze optie omdat ze graag de connectie tussen mens en natuur wilde voelen. En daar was het stel niet de enige in. Zo beviel de Nicaraguaanse Josy Peukert afgelopen juni in de Stille Oceaan.
Waarom bevallen met dolfijnen?
Het instituut in Hawaii claimt dat de lokale bevolking al jarenlang gebruik maakt van dolfijnen tijdens de bevalling. Sinds 1976 wordt er onderzoek gedaan naar de voordelen van deze unieke manier, en er zijn opvallende resultaten vastgesteld.
Kinderen die geboren worden bet behulp van dolfijnen zouden zich volgens het Amerikaanse instituut sneller ontwikkelen. Vooral in de eerste zes maanden na de geboorte zou dit verschil erg duidelijk zijn. Daarbij zouden hun hersenen 150 gram zwaarder zijn en zouden zij ambidexter zijn, oftewel: links én rechtshandig. Ook claimt het instituut dat dolfijnen gezondheidsklachten of afwijkingen als depressie, Cerebrale parese of autisme kunnen helen of verbeteren.
Wat zeggen de experts?
Best leuk dat zo’n instituut zulke bijzondere resultaten claimt, maar wat zeggen de experts hierover? Het zal niet als een verrassing komen; experts zien er het voordeel namelijk niet van in. Dolfijnen kunnen er misschien heel speels en schattig uit zijn, maar het blijven wilde dieren. Net als alle wilde dieren kunnen zij erg onvoorspelbaar en gevaarlijk zijn; niet bepaald prettig om bij je pasgeboren baby te hebben.
Doula Di Bustamante denkt positief over een geboorte onder water, maar laat aan The Asian Parent weten dat er een aantal randvoorwaarden moeten zijn. Zo moet het water voldoen aan de juiste temperatuur en is het noodzakelijk dat er experts aanwezig zijn om de bevalling te begeleiden. Daarbij raadt zij af om dolfijnen te betrekken bij een bevalling: „Dolfijnen kunnen nog zo intellectueel zijn, maar ze zijn nog altijd heel onvoorspelbaar.” Daarnaast toont onderzoek aan dat zeewater behoorlijk wat bacteriën bevat, wat de kans op infecties (bij zowel mama als baby) vergroot.
Stel vindt pot met gouden munten ter waarde van 850.000 euro onder keukenvloer