Onderzoek: in 2020 werden vier milieuactivisten vermoord per week
Nog nooit zijn er in een jaar zoveel milieuactivisten vermoord als in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness.
In totaal zijn er 227 mensen vermoord over de hele wereld. Het aantal is voor het tweede jaar op rij een recordaantal. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste moorden gerelateerd zijn aan water- en damprojecten en landbouwprojecten. Achter de gewelddaden zitten vooral bedrijven, boeren en in sommige gevallen statelijke actoren. Daarnaast zijn ook criminele bendes, paramilitaire groepen en rebellen vaak betrokken bij het doden van milieuactivisten.
‘Vier milieuactivisten vermoord per week’
Het onderzoek geeft aan dat sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015 er elke week vier milieuactivisten worden vermoord. Deze ‘schokkende’ cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger gezien de groeiende beperkingen voor journalisten en andere vrijheden.
227 Land & #EnvironmentDefenders were killed in 2020 – the highest number of lethal attacks ever recorded, our latest data shows.
These attacks are being driven by the very same industries which are causing the #ClimateCrisis. https://t.co/xEOMp76eOi pic.twitter.com/zG8bQ6MpVk
— Global Witness (@Global_Witness) September 13, 2021
Agressie neemt toe
De meeste moorden vonden plaats in Colombia. Daar zijn 65 milieuactivisten vermoord. In Mexico ligt het aantal bevestigde sterfgevallen op 30, gevolgd door de Filipijnen met 29 en Brazilië met 20 sterfgevallen. Lourdes Castro van de Colombiaanse niet-govermentele organiatie Somos Defensores geeft aan dat de agressie tegen milieuactivisten en mensenrechtenactivisten sterk is toegenomen afgelopen jaar.
Chris Madden, campangevoerder van Global Witness, roept regeringen op om er „serieus werk van te maken om de activisten te beschermen”. Ook roept hij bedrijven op om meer volgens term people, planet & profit te opereren.
‘Doodgeschoten in haar woonkamer’
Onder de 227 vermoorde activisten is de Zuid-Afrikaanse Fikile Ntshangase: een 65-jarige vrouw. Fikile was juridisch betrokken bij een meningsverschil over de uitbreiding van een bovengrondse mijn. Ze is doodgeschoten in haar eigen woonkamer. Tot op de dag van vandaag zijn er geen arrestaties verricht in het onderzoek, meldt de dochter van Fikile. Ook is er geen verantwoording afgelegd aan de dochter. „Het lijkt mij dat iemand de mijnuitbreiding koste wat het kost wil laten doorgaan.”
Volgens het onderzoek worden tot op de dag van vandaag milieuactivisten vermoord en bedreigd. Toch blijven milieuactivisten protesteren en strijden voor een betere toekomst.
Groningse studentenvereniging verzwijgt ontgroeningsincidenten waarbij studenten onwel werden