Dit ‘eet-slotje’ helpt bij het afvallen en houdt je tanden stevig op elkaar
Een apparaat dat je tanden stevig op elkaar houdt, zodat je niet zomaar kunt eten. Het klinkt wellicht ietwat luguber, maar het bestaat toch echt. Speciaal uitgevonden om gewichtsverlies te stimuleren. Alleen niet iedereen vindt het een briljant idee.
De Nieuw-Zeelandse Universiteit van Otago ontwikkelde de DentalSlim Diet Control, zoals het ijzeren apparaat heet. Het dieet-apparaat is bedoeld voor tijdelijk gebruik en moet uitweg bieden voor mensen die graag willen afvallen. Het apparaat, dat iets weg heeft van een mini-beugel, werkt door middel van een ingenieus systeem. Kleine magneetjes klikken boven en onder de achterste tanden aan elkaar vast. Hierdoor krijgt een gebruiker de mond slechts twee millimeter open. Voldoende om te praten, ademen en vloeibare dingen binnen te krijgen. Iets als dit bestond nog niet in de wereld, claimen de ontwikkelaars.
Wel vet eten, maar geen gezondheidsklachten? Volgens Zweeds onderzoek kan het
Tandarts plaatst apparaat
Professor Paul Brunton van de Universiteit van Otago deed onderzoek naar het apparaatje. „De belangrijkste barrière voor mensen om succesvol af te vallen, is om het vol te houden. Dit helpt hen nieuwe gewoonten aan te leren, waardoor ze gedurende een bepaalde periode een caloriearm dieet kunnen volgen.” Uit zijn onderzoek bleek dat deelnemers gemiddeld 6,4 kilo afvielen in twee weken tijd. Een tandarts brengt het apparaat aan in de mond en in geval van nood kan een persoon deze zelf open maken. Maar dit komt volgens de onderzoekers weinig voor.
Maar niet iedereen lijkt gecharmeerd van het eet-slotje. De universiteit kondigde de bevindingen aan in een Tweet en de reacties waren niet mals. „Een foltermachine”, klinkt het, oftewel een oud-martelwerktuig. Ook maken lezers zich zorgen over de kans voor verstikking als iemand moet overgeven.
Otago and UK researchers have developed a world-first weight-loss device to help fight the global obesity epidemic: an intra-oral device that restricts a person to a liquid diet. Read more: https://t.co/eLhXwipiqs pic.twitter.com/Of6v3uvVbX
— University of Otago (@otago) June 28, 2021