Politieman vindt dat je via een app toestemming voor seks moet geven
Een Australische politiechef heeft geopperd om mensen via een app toestemming te laten geven voor seks na bijvoorbeeld een date. Mick Fuller ziet dat als een moderne manier om seksueel geweld te bestrijden.
Zijn het voorstel leidt tot dusver vooral tot kritische reacties.
Op app aangeven: geen seks onder dwang
De hoogste politieman in de deelstaat New South Wales deed zijn plan uit de doeken in Australische media. Mensen zouden volgens hem voorafgaande aan seks via een app kunnen aangeven dat er geen sprake is van dwang. „Dating is veranderd”, concludeerde Fuller volgens 9News. Hij zegt dat mensen die vrijgezel zijn nu vooral via internet naar potentiële partners zoeken.
what if mick fuller just resigned and never made a public statement ever again
— Scott Ludlam (@Scottludlam) March 18, 2021
De commissaris verklaarde dat een app bijvoorbeeld handig kan zijn als een gedrogeerde persoon wordt misbruikt en de dader later doet alsof dat vrijwillig gebeurde. Het zou onder die omstandigheden behoorlijk lastig zijn om iemand via een app toestemming te laten geven voor seks, zei hij volgens omroep ABC.
App Mick Fuller slechtste idee van het jaar?
Fuller erkende dat zo’n app „misschien het slechtste idee is dat ik het hele jaar heb gehad”. Hij zei vooral een discussie te willen voeren over mogelijkheden om iets te doen aan het stijgende aantal meldingen van seksueel misbruik. Er stapten in 2020 volgens ABC zo’n 15.000 vrouwen naar de autoriteiten om daar melding van te maken. Dat leidde maar in 2 procent van de gevallen tot een veroordeling.
NSW Police Commissioner Mick Fuller says his sex consent app proposal might be ‘worst idea’ of the year https://t.co/ymltsVV2Qj
— Samantha Maiden (@samanthamaiden) March 18, 2021
Geen uitkomst tegen seksueel geweld
Door de omroep geraadpleegde experts denken niet dat de app van Fuller uitkomst gaat bieden. Een jurist sprak de vrees uit dat zo’n aanpak vooral daders zal beschermen. „Mensen die seks hebben, voeren meestal verschillende handelingen uit. Je geeft met zo’n telefoonapp niet automatisch aan dat je ook toestemming geeft voor alle handelingen die later plaatsvinden.”
Denemarken heeft al een app over seks
Premier Gladys Berejiklian van New South Wales liet weten nog niet te kunnen reageren, omdat ze het voorstel van de politiecommissaris nader moet bestuderen. De invoering van zo’n app zou niet uniek zijn. In Denemarken kan sinds enkele weken een soortgelijke app, iConsent, worden gebruikt. Die is al enkele duizenden keren gedownload.
Geraldine Kemper maakte vorig jaar een serie over vrouwen die het slachtoffer waren van seksueel geweld. Aan Metro vertelde zij toen over haar programma Geraldine en de Vrouwen.
Vrouwen delen ervaringen onveilig gevoel op straat na moord Sarah Everard