Mensen die dromen kunnen communiceren tijdens hun slaap
Mensen die dromen tijdens hun slaap kunnen ‘gewoon communiceren’. Dat concludeert een internationale groep wetenschappers.
Net lekker aan het dromen en dan een vraag krijgen waarop je antwoord geeft? Kan gewoon, hebben wetenschappers uitgezocht. Onder hen bevinden zich ook onderzoekers van het Radboudumc en het Donders Instituut. „We laten in ons onderzoek zien dat deze dromers vragen kunnen horen en begrijpen en ook in staat zijn om antwoorden op die vragen te geven”, zegt onderzoeksleider Ken Paller van Northwestern University in de Verenigde Staten.
Waarom we dromen is een mysterie
Er is nog altijd geen goede wetenschappelijke verklaring voor waarom we dromen. Omdat de meesten zich niet goed herinneren wat ze hebben gedroomd, koos de onderzoeksgroep voor een specifiek type dromers. De wetenschappers probeerden te communiceren met mensen die ‘lucide’ dromen. In een lucide droom is de dromer zich bewust van het feit dat hij droomt.
Nederlanders slapen tijdens de lockdown nét iets meer dan normaal
In totaal werden 36 personen in verschillende landen onderzocht. Zij werden bijvoorbeeld blootgesteld aan licht- of geluidsignalen of werden aangeraakt.
Zes dromende mensen communiceerden
De dromers konden daarop reageren met oogbewegingen of bepaalde gezichtsspieren. Zo moesten ze eenvoudige opdrachten en rekensommen uitvoeren of ja/nee-vragen beantwoorden.
Dromen zijn soms….. https://t.co/AXiPR9TGoT
— VincEnzo (@VincEnz56863107) February 18, 2021
Uiteindelijk wisten zes dromende mensen op verschillende momenten te communiceren met de onderzoekers. Met de resultaten over het dromen, die vandaag in het vaktijdschrift Current Biology verschenen, willen de onderzoekers het verband tussen slaap en geheugenverwerking verder gaan bestuderen.