Nooit eerder zulke scherpe beelden: relaxte wolvin met zwijnenbig in de bek
Wolvin voelt zich thuis op de Zuid-Veluwe, luidt de eerste geschreven zin in de video waar een wolvin de hoofdrol speelt. En thuis voelt ze zich zeker. In de beelden loopt ze op relaxed door het gebied, soms ook met een ander dier. Maar dan wel dood en in haar bek.
Wildcamera’s van Natuurmonumenten hebben op de Zuid-Veluwe bijzondere beelden van een wolvin kunnen maken. Volgens de organisatie werd in Nederland een wolf nooit eerder zo vaak en zo scherp vastgelegd.
Nadat in het voorjaar de wolvensporen waren gevonden, hingen boswachters van Natuurmonumenten op verschillende plekken wildcamera’s op. Volgens de boswachters konden ze zo onderzoeken of de wolf alleen de omgeving doorkruiste of zich er zou vestigen. Ook leverden de wildcamera’s informatie over het geslacht en het gedrag van de wolf op.
Via onze boswachters kregen we supermooie wolvenbeelden binnen! Een wolvin lijkt zich al een tijdje thuis te voelen op de Zuid-Veluwe en was keer op keer close-up in beeld van onze wildcamera's. Check het filmpje hier: https://t.co/hjsVYhgamM
— Natuurmonumenten (@Natuurmonument) September 3, 2020
Zwijnenbig
Boswachter Frank Theunissen: „We zien de wolvin op de beelden voorbijlopen met een zwijnenbig in de bek en drinkend bij een poel. Op andere beelden is ze druk in de weer met een tak en kijkt ze nieuwsgierig de camera in.”
Camerabeelden waarop eerst een kreupel edelhert en daarna in hetzelfde spoor een vastberaden wolf te zien is, doen sterk vermoeden dat het edelhert even later als wolvenvoer aan zijn einde kwam, vervolgt de boswachter. „Maar een groot mannelijk edelhert weert zich kranig: als hij vlak voor de camera zijn gigantische gewei richting wolf duwt, druipt het roofdier af.”
Wolven in het nieuws
Wolven kwamen dit jaar in het nieuws omdat zij regelmatig vee doden. Natuurmonumenten wil met deze compilatie laten zien wat het natuurlijke gedrag van een gevestigde wolf is. „In het gebied waar de wolvin leeft, heeft zij alles wat zij nodig heeft: rust, ruimte en genoeg wild”, zegt Theunissen.
De uitwerpselen die werden gevonden zijn bemonsterd voor een DNA-onderzoek. Natuurmonumenten is in afwachting van de resultaten van dit onderzoek, waaruit zal blijken of we te maken hebben met een nieuwkomer of dat het hier gaat om een nakomeling van de Noord-Veluwse roedel.
Eerder dit jaar kwam uit een onderzoek naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders (57 procent) een positieve houding ten aanzien van de natuurlijke terugkeer van de wolf heeft. Sterker nog: de meeste mensen zouden een ontmoeting met een wolf een spannende ervaring vinden.