Anne Kersten
Anne Kersten Opvallend 1 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Primeur: voor het eerste stijve piemels op Britse tv te zien

Staat Groot-Brittannië meestal bekend om een ietwat preutse identiteit, toonde de Britse televisie zich gisterenavond verbazingwekkend vooruitstrevend. Voor het eerst werden er beelden van stijve piemels uitgezonden.

Het gaat om de documentaire Me and My Penis, die het verhaal vertelt van verschillende mannen. In de docu praten de heren over hun relatie met onderwerpen als masturbatie, sex en lichaamsbeeld. Een bijzonder kijkje in de mannenwereld, waar bijna niet gesproken wordt over dit soort zaken.

Flopperende piemels

Volgens Metro UK is de documentaire een surrealistische ervaring voor de kijkers thuis. Er wordt namelijk daadwerkelijk gepraat over de druk en angst rondom de mannelijkheid. Dat zou je niet verwachten als je de tv aanzet en een paar flopperende piemels ziet.

Verbazing

Op social media uiten veel kijkers hun verbazing over de documentaire. Sommigen zijn positief verbaasd. Anderen vragen zich af of de zender in kwestie z’n best doet om kijkers te verliezen.

Anderen zien geen kunst, maar wapperende geslachtsdelen. En daar zijn ze niet blij mee.

https://twitter.com/jasminepal21/status/1300541127326564352

Grappen over penissen

Veelal is de documentaire mikpunt van grappen.

https://twitter.com/CombeGibbet/status/1300541265856131075

En in sommige gevallen gaat het alleen even om lengte.

https://twitter.com/RyanMon24955438/status/1300544315538763776

Kwetsbare mannen

Documentairemaker Ajamu zet met Me and My Penis een serie van portretten neer, waarin gekeken wordt naar de kracht van de penis en wat het derde been te maken heeft met mannelijkheid en macht. „Veel landen vieren zelfs de piemel, vieren de levendigheid, energie en vruchtbaarheid. In Groot-Brittannië wordt een penis nog steeds als iets pornografisch gezien. Ik wil dat de film de penis normaliseert; en dan voornamelijk de erectie normaliseert. Door het taboe te laten, geven we het te veel macht en staan we mannen niet toe om kwetsbaar te zijn.”

Dat realiseert ook een deel van de kijkers van de documentaire gisteren. Waar Boy George gisterenochtend nog moest lachen om het idee van een documentaire over piemels, neemt hij ‘s avonds z’n woorden terug.

Traantje laten

De documentaire wordt juist geprezen om het doorbreken van een taboe en het aandacht geven aan een onderwerp dat niet vaak besproken wordt.

En tja, als je de tv aanzet en een stel wapperende piemels ziet, verwacht je niet aan het einde van de avond met tranen in je ogen te zitten. Dat snappen we, Kittie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.