Nederlandse Fight Club
Lange tijd was Fight Club mijn favoriete film. De zeer charismatische leider, gespeeld door afwisselend Brad Pitt en Edward Norton, brengt de angry young men in de samenleving samen, jongen mannen die vastzitten in uitzichtloze kantoorbanen, weinig vurige levens en hun eigen onzekerheden. Aanvankelijk is Fight Club hun uitlaatklep. De jonge mannen komen samen in verlaten parkeergarages om te knokken en te voelen dat ze weer leven. Van daaruit ontrolt zich een duisterder plan om de kapitalistische wereld waarin ze zich gevangen voelen te ontwrichten. Gewelddadige aanslagen volgen, zo mooi in beeld gebracht dat je je als kijker nét zo opgejut voelt worden, dat ook jij – ja, jij! – van de bank wil komen en iets effe heerlijk grandioos verrot wil rammen.
Zoiets moet ook de aantrekkingskracht zijn van Erkenbrand, lijkt me. Erkenbrand? Ja, Erkenbrand, de doodenge Nederlandse alt-rightbeweging die sinds kort steeds meer georganiseerde vormen aanneemt. Wie zegt dat kranten verleden tijd zijn, die onderzoeksjournalistiek maar als ‘gedoe’ bestempelen, raad ik aan het uitgebreide artikel over Erkenbrand in de Volkskrant van afgelopen weekend te lezen.
Aanvankelijk rolde Erkenbrand (oud-Nederlands woord voor heilig zwaard of zuivere vlam) voort uit het trollennetwerk 4chan (voor wie het niet kent: het internationale GeenStijl. Frisse types die zowel seksistisch als racistisch trollen), maar dat was voor de twee jonge oprichters Fausto en Milan, niet genoeg. Ze ontpopten zich aanvankelijk tot ‘studiegenootschap’ waarbij ze bezoekers uitvoerig screenen alvorens ze mogen deelnemen. Beiden weigeren te praten met de pers: First rule of Fight Club is you do not talk about Fight Club.
In oktober ontvingen ze de Zweedse alt-righspierbundel The Golden One (denk: Brad Pitt-lookalike maar dan nog kwader) om te trainen midden in een natuurgebied. De witte, brave papjongens worden gesterkt tot spierbundels van woede, hard als staal. Online pocht Fausto over de wapens die hij bezit en die hij zou willen gebruiken tegen Marokkanen.
Fun fact: Erkenbrand heeft politieke aspiraties en loopt weg met Thierry Baudet. Baudet heeft hen meerdere malen geretweet, maar wil niet ingaan op banden onderling. Helter Skelter lijkt aanstaande.
Toch moet ik het nog zien gebeuren. De realiteit is (gelukkig) iets minder Hollywood. Je krijgt een klap op je kanis en hebt een week hoofdpijn, je wordt verliefd en ziet jezelf ineens dromen van een huisje voor twee. De angry young man-fase gaat voorbij en het leven is weer de moeite waard, de kwaadheid blust en je dijt uit naar een tevreden volwassen bestaan. Met tegenzin betaal je de belasting maar ziet met vertedering je kind opgroeien. Het is te hopen dat dit Milan en Fausto, die allerbeste Nederlandse kereltjes, ook is gegund.