Serieus, waar is iedereen zo moe van?
Iedereen is moe. Het is echt zo, ik heb hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Dat onderzoek bestond uit goed luisteren als mensen reageren op de vraag: „Hé, hoe gaat-ie?”
Dan is het antwoord negen van de tien keer als volgt: „Goed, druk, je kent het wel. Ik ben best wel moe.”
De mensen die dit zeggen hebben geen kinderen en worden dus niet elke nacht wakker gehuild. Dit zijn ook geen mensen die werken als trauma-arts of mijnwerker. Nee, het zijn mensen zoals ik. Mensen met een geinige baan in de media. Beetje stukjes tikken, beetje reclames verzinnen.
En daar zijn ze dus heel moe van.
Nu luidt mijn vraag: waar is iedereen zo moe van? Zelf ben ik ook weleens moe, maar dat heeft dan meestal te maken met een keer slecht slapen of ongesteld worden of allebei.
Verder ben ik niet echt moe. Waarom zou ik? Ik ben jong, gezond en ik sta niet 10 uur per dag steenkool te hakken. Toch word je tegenwoordig ietwat meewarig aangekeken als je zegt dat je alle moeheid niet begrijpt. Dan werk je zeker niet hard genoeg. Of je bent lui. Er is in ieder geval iets mis met je.
Nou doei, er is niets mis met mij. Ik doe alleen heel vaak lekker niks en daarin zit ’m waarschijnlijk de crux qua niet-moe. Met ‘lekker niks’ bedoel ik thuis chillen, met kranten en Uitzending Gemist. Ik plan ook niet zo veel. Je kunt mij rustig op vrijdagavond appen met de vraag of tijd heb voor een biertje. Dikke kans we een half uurtje later in de kroeg zitten.
Vroeger was dat trouwens anders. Als student zaten mijn dagen minstens van 9 tot 21 uur volgepland. Overdag college, daarna sporten, daarna een filmpje pakken en daarna de kroeg in tot ’s avonds laat. Volgende dag: werken, een college volgen, etentje met vrienden, daarna een drankje en een dansje met andere vrienden. Ik had nooit niks te doen. Het was een wonder dat ik niet vergat te slapen.
Maar goed, toen kreeg ik pfeiffer en was het uit met de pret. Moest ik ineens thuis blijven. Eerst vond ik dat moeilijk, want ik wilde honderdduizend dingen doen, maar na een tijdje vond ik het wel best. Zelfs toen ik weer op mijn oude energieniveau zat, had ik geen moeite met een avondje niets doen. Kortom, het verplicht rust nemen heeft ertoe geleid dat ik daadwerkelijk kan genieten van die rust.
Niet dat ik nu iedereen aanraad om pfeiffer te krijgen. Dat zou een beetje krankjorum zijn. (Bovendien weet ik nog steeds niet hoe ik er precies aan gekomen ben, al verdenk ik een slungelige boy die nog niet over zijn ex heen was.)
Maar wat ik wél elk Moe Mensch adviseer: plan niet al je avonden vol, hou het leeg (en dicht bij jezelf). Deze tactiek bezorgt je in het begin wellicht wat FOMO, maar good old Martin Bril zei niet voor niets: „Je mist meer dan je meemaakt.”
Over ‘Zeik niet zo’
Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) leren elkaar kennen op de burelen van LINDAnieuws. Ze ontdekken dat ze een gemeenschappelijke hobby delen: klagen. Samen maken ze ‘ZEIK NIET ZO – het echte leven van de millennial’ – over al waar de jongere mensch mee te schaften heeft. Van te weinig likes op Insta en irritante ouders tot poepen bij je vriend en ernstig liefdesverdriet. (Het een is overigens niet per se een gevolg van het ander.)
Niet zeiken, gewoon lezen, dus: elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!
Meer ‘Nu we later groot zijn’: