Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

What’s it gonna be boy? YES. OR. NO?

Of we niet Bart Nijman, campagneleider en initiatiefnemer van het referendum moesten spreken over het NEE, vroeg ik daags na datzelfde referendum aan de Metro-hoofdredactie. Over Rutte, die zegt over de uitslag na te moeten denken en de tijd te nemen (tot zeker na zijn EU-voorzitterschap, kun je donder op zeggen) en dat dit NEE uiteindelijk niet bindend is en er geen enkele juridische consequentie aan vast zit.

Terecht werd ik gewezen op het feit dat dit columnvoer was: “erg suggestief en subjectief allemaal”. Helemaal waar. Maar dat mijn subjectieve suggestie overtroffen zou kunnen worden door het redenaars- en vooral draai-talent van onze premier Mark Rutte, dat de VVD nóg meer rechten toekent aan mensen die niet hebben gestemd dan aan degenen die dat wél hebben gedaan, dat ‘nee’ blijkbaar ook in een referendum ‘ja’ schijnt te betekenen, had ik niet kunnen verzinnen. Ook niet dat we vandaag de nieuwste farce in deze fuck-de-Nederlander-soap zullen beleven.

Vandaag stemt de Tweede Kamer over de motie-Van Bommel. De motie houdt in dat het kabinet artikel 11 van de referendumwet dient te volgen en dus een direct besluit dient af te dwingen over het al dan niet respecteren van de uitslag van het referendum. Anders gezegd: de motie Van Bommel wil dat Mark Rutte en zijn kabinet kleur bekennen. Leggen zij de uitslag van het referendum naast zich neer of niet. Het is net als dat nummer van Meatloaf: YES. OR. NO?

Nogmaals, er is geen rechter, geen wet die Mark Rutte en zijn kabinet dwingt om de uitslag van het referendum te accepteren. Plat gezegd: Mark Rutte en zijn kabinet mogen fuck you zeggen tegen ons, de burgers die hun maandelijkse salaris mogelijk maken. Maar Mark Rutte en zijn kabinet zijn bang dat als ze dát op de meest makkelijke manier zouden doen, er een volksopstand volgt. Je weet het maar nooit, met die internetachtige constructies. Dus doen Mark Rutte en zijn kabinet alsof ze luisteren. Ze ‘onderzoeken’ de mogelijkheden. Ze willen ‘heronderhandelen’. Zeggen ze. De waarheid is dat juist dat dát niet mag. Mark Rutte en zijn kabinet moeten alleen de uitslag van het referendum accepteren óf naast zich neer leggen. Ons Nederlandse ‘nee’ zal niets veranderen aan de relatie en de plannen tussen de EU en Oekraïne. De uitslag is niet bindend – zoals iedereen al wist. Maar wat Mark Rutte en zijn kabinet op dit moment doen, is ons voorliegen dat ze hun best doen naar het volk te luisteren. Democratie is a bitch, Erdogan is niet het enige staatshoofd dat daar zo over denkt.

De enige vraag die rest is hoe Rutte en zijn kabinet gaan uitleggen dat ‘heronderhandelen’ niet in strijd is met artikel 11 van de referendumwet die stelt dat hij cum suis maar één ding hoeven te doen: de goedkeuringswet voor het associatieverdrag ofwel intrekken, ofwel goedkeuren. Er valt niets te onderhandelen. Rutte en zijn kabinet belazeren ons voor de zoveelste keer, maar één ding is duidelijk: de revolte is dichtbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.