Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 6 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Tuigturken

Woorden schieten te kort. Emoties lopen door elkaar.

Vreugde: Niemand kan nog ontkennen dat de integratie mislukt is. Verdriet: Waar gaat het heen met Nederland? Mijn Nederland? Woede: Rot op naar Turkije!

Opluchting: Rutte die de Turken terechtwijst ’het zijn ónze staatsburgers’. Bewondering: Ingetrokken landingsrechten, nice! Cynisme: Maar ja, dan pakken ze toch de auto uit Duitsland? Of België? Medelijden: Die Straatweg is al zo’n teringzooi, arme mensen die daar wonen. Respect: Wij keken zaterdagavond naar de rellen vanachter ons beeldscherm. De agenten stonden er middenin en riskeerden hun leven voor ónze veiligheid. Ongeloof: Menen die Turkse ministers serieus dat ze ons hier de les kunnen lezen? Hoezo stuur je een tweet de wereld in met „We did not send our people to the Netherlands to become their captives.”

Captives?! Turken zijn er meester in om de werkelijkheid te verdraaien. Nederturken zijn vrijwillig naar Nederland gekomen. Die mannen grepen de kans die de Nederlandse overheid ze bood, terwijl de Turkse niet naar ze omkeek. Vervolgens mochten hun gezinnen overkomen – grootste fout in de Nederlandse migratiegeschiedenis, maar daar hebben we het nu niet over. Ook zijn volksstammen gevlucht omdat er elk decennium een staatsgreep plaatsvond in Turkije. Klinkt niet bepaald als ’gestuurd’ door de Turkse overheid. Het enige wat de Turkse overheid zei was „stuur ons geld!.” Het enige wat de Turken zeiden was „Geef ons geld!.” En maar janken over discriminatie in Nederland. Als het om uitkeringen, kinderbijslag en toeslagen gaat, hoor je ze niet. Daar hebben ze ‘recht’ op. Dat ze drie keer de waarde voor hun zomerhuis hebben gedokt, verzwijgen ze. In hun hart zijn ze ‘staatsburgers’ van Turkije. In hun gedrag ook.

De Tuigturken die alle voorpagina’s sierden, zijn kinderen van vaders en moeders die huis en haard verlaten hebben, om hun kinderen in vrijheid en gelijkheid op te laten groeien. Zodat ze in een land zouden leven, waarbij ze niet om hun mening, geloof of geslacht vervolgd zouden worden. Zijn jullie ouders nu trots op jullie, dat je de voorpagina’s gehaald hebt door te tuigturken? ‘Wilders dogs’ tweette Çavusoglu bij de foto van een relschopper die door een politiehond in bedwang wordt gehouden. Ik heb nieuws voor Çavusoglu en zijn collega’s: het zijn niet Wilders’ dogs. Het zijn ónze dogs. Net zoals het ónze staatsburgers zijn. Maar ik eis van mijn overheid dat ze dát ongedaan maken. Het kan niet al te moeilijk zijn om de namen van de relschoppers die zich Turkse staatsburgers noemen, te achterhalen en ze daadwerkelijk te geven wat ze willen: Turks staatsburgerschap. Turkse democratie. Want waar Aboutaleb honden liet inzetten, zou Çavusoglu zijn demonstrerende staatsburgers inderdaad anders behandeld hebben. Traangas, mishandelende en verkrachtende agenten zouden in zijn ‘democratie’ de klus geklaard hebben om ze vervolgens zonder rechtsbijstand voor eeuwig te laten rotten in een Turkse kerker.

Nou Tuigturkjes, is dat geen schitterend vooruitzicht om je Nederlandse nationaliteit in te leveren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.