Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Shula, de Publieke Omroep en ‘laagopgeleiden’

Groot respect voor ‘laagopgeleiden’. Voor Niels die afgelopen week de pomp in de verwarmingsruimte dusdanig instelde dat ik niet meer midden in de nacht wakker word door de resonantiebrom. Ik stond erbij en probeerde te begrijpen wat hij zei: „Op standje 80 procent hebben ze bovenin bij -10 graden geen warm water, dus dat doen we niet.” Voor Gert-Jan, de vloerenman die het gepruts van Slowaken kwam overdoen en precies uitlegde wat hun gepruts was: „Ze hebben met 120 mm geschuurd en dan krijg je ’m nooit meer glad, maar krijg je strepen op je visgraatvloer.” Voor Marc, die tussen al zijn afspraken door muizen kwam verdelgen in de tuinkamer en brieste dat de drogist „waardeloos spul” verkocht waar muisjes om lachen. Voor Ed, die zich afvraagt of „de lekkage in Rotterdam of in Amsterdam als eerste gefikst moet worden”. Voor Paul, die allang wist dat er een afzuigiets in de badkamer moest, maar ja: „Jij vond dat lelijk”. Voor Wim, die het vloertje kwam leggen en verzuchtte: „Dus je wilt die vloer óp de vloer die er al leg? Mét een ondervloer? Ja, dat ken, maar dan moet ik wel die deuren inkorten.” Voor Tuncay met zijn gouden handjes, die maar één ding denkt als ik bel: „Nee, niet weer, mevrouw Ebru!”

Ik kan niet zonder ‘laagopgeleiden’. Laagopgeleiden zijn vakmensen.

Mensen die weggehoond worden door Shula Rijxman, de voorzitter van de raad van bestuur van de publieke omroep, die afgelopen week loog dat ze deze mensen wilde bereiken. Want: „De publieke omroep is er voor iedereen, niet alleen voor de hoogopgeleide kosmopolitische Nederlander.” En ze vroeg zich af: „Laten we het geluid op straat wel voldoende horen, weten we wat er speelt?” Hé, psst! Shula, jullie zijn niet geïnteresseerd in wat er speelt in Nederland,dus lieg niet! Want hé Shula, psstttt! Jullie douwen je eigen morele superioriteit door onze strot!

Shula Rijxman en haar publieke omroep hebben nul intentie andere meningen te laten horen, anders hadden ze daags na de Amerikaanse presidentsverkiezingen de helft van de journalisten, columnisten en presentatoren op radio én tv eruit geflikkerd. Shula liegt en haar minachting voor de ‘laagopgeleiden’ droop ervanaf, zowel aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk als voor de roze plopkap van Rutger Castricum.

Shula Rijxman en haar publieke omroep denken dat ‘laagopgeleiden’ niet weten wat er in Nederland speelt. Maar muizen worden zowel in achterbuurten als op stand verdelgd, verwarmingsketels worden zowel in achterbuurten als op stand schoongemaakt en vloeren worden ook zowel in achterbuurten als op stand gelegd. Dus hé, psst Shula, práát eens met je verwarmingsmonteur. Of de tuinman. Anders moet je op 15 maart 2017 weer liegen dat je „dit niet zag aankomen”. Want de andersdenkende journalist, columnist of presentator een stem geven op jouw publieke omroep: dat zal nooit gebeuren. Nu niet, nooit niet en met sint-juttemis niet. LIEG NIET ZO.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.