Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

OMG, een Turks ziekenhuis!

Net als bij zo’n beetje elke arts ligt bij mijn ouders het lijfblad van medisch Nederland op tafel: Medisch Contact. Mooi vormgegeven en zoals het vakliteratuur betaamt totaal oninteressant voor iedereen buiten hun eigen vakgebied. Behalve dan afgelopen week: op de cover wordt de komst van een ‘Turks’ ziekenhuis naar Amsterdam aangekondigd en van Twitter tot aan de Tweede Kamer wordt daar hysterisch over gedaan.

Het hele concept marktwerking in één keer overboord, zelfs bij de VVD die daar bij monde van de allochtoon om de allochtoon Malik Azmani vragen bij stelt. Het is dat een stem op de VVD toch al niet aan de orde was maar mén wat is dit VVD-onwaardig. De doorzichtigheid dat er verkiezingen aankomen was nog nooit zo helder. Waar was je, Azmani (en de rest van de Tweede Kamer) toen Ballast Nedam voor een fooi werd overgenomen door het Turkse Renaissance en zo voorkomen werd dat de boel op de fles ging? Waar was je, Azmani (en de rest van de Tweede Kamer) toen de meisjes van Verkade overgenomen werden door het Turkse Ülker en onze nationale trots halal werd? Maar nu komt er een internationaal concern dat wereldwijd 21 ziekenhuizen heeft naar Nederland, zoekt het Nederlandse artsen en personeel die aan onze Nederlandse eisen voldoen (o.a. BIG registratie – zoek ff op Azmani, hoewel wacht: dat is een register waarbij beroepen in de geneeskunde ingeschreven dient te zijn voordat je mag werken in de gezondheidszorg), huurt het een shitload aan vierkante meters op Amsterdam Sloterdijk, kortom komt er een serieuze speler in de gezondheidszorg bij in Nederland en gaan we lopen zeiken dat ze Turks zijn?!

De laatste waar je bang voor hoeft te zijn, zijn mondaine Turken. Of Acibadem investeerders van het leven houden en IS net zo verachten als hun minister-president, weet ik niet – maar ik geef ze het voordeel van de twijfel. Mensen die de wereld hebben gezien, zijn nou eenmaal wat ruimdenkender. Daarbij geldt: je hoeft niet naar dat ziekenhuis he? Nederland, zelfs Amsterdam, is niet afhankelijk van een ziekenhuis waar een Turkse investeerder achter zit. Ga je toch naar een ander? Zou ik ook doen, en ja op straffe van weer een aanklacht mijd ik wel meer Turkse gelegenheden in Nederland: geen haar op mijn hoofd dat ik naar een Turkse supermarkt ga. Of een Turks restaurant. M’n kapper en kleermaker vertrouw ik en daar houdt het mee op.

Of zoals iemand op Twitter zei: lekker zeiken over een Turks ziekenhuis, maar morgenochtend je brood bij de Turkse bakker halen en een goedkope lastminute bij Corendon boeken. Corendon, zeer Nederlands en opgericht door Turkse migrantenkinderen, vertrouw ik 100 procent, maar al dat andere, van supermarkt tot school en moskee: Malik Azmani, heb ‘ns de ballen om dáár kritisch over te zijn. Of, om in mijn eigen straatje te praten: stuur verdomme die Turkse Ambassadeur met zijn kliklijn eens terug naar Turkije. Voor

Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.